kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Neco ‘Hani’ şarkısıyla 1982’de 15’inci olmuştu.

Yabancı dil tartışmaları 1980'de başladı

Değer Özergün
26.03.2009
Eurovision'da Türkçe Avrupalıların kulağına yabancı geldiği için başarılı olamadığımızı düşünenler, 1980'lerde şarkıların arasına Batı dillerinden sözcükler eklemeye başlamıştı..
1980'li yılların başlarında Türkçe'nin Avrupalıların kulağına yabancı geldiği, bu yüzden de şarkılarımızın Eurovision'da tutulmadığı gibi bir teori ortaya atılmıştı. Bunun için bulunan çözüm formülü ise şarkının sözleri arasına, Batı dillerinden sözcükler eklemek oldu. Neco'nun "Hani"si, İngilizce bal anlamına gelen "Honey" i çağrıştırıyordu. Avrupalı seyircinin kulağına tanıdık gelen sözcükler, ilk o yıllarda ortaya çıkmıştı... Ama 1982'de yine beklentiler boşa çıktı... Sonrasında Çetin Alp ile yarıştık ve başarısızlıkların en büyüklerinden biri ortaya çıktı. 1983'te sıfır puan alarak sonuncu olduk.

1994'TE KATILAMADIK
Ardından geçen yıllarda Türk halkının Eurovision'a yönelik beklentileri artık ortadan kalkmaya başladı. Başarısızlıklar peşi sıra geliyordu. Geçen yıllarda Türkiye'yi temsil eden isimler sokaktaki vatandaşların bile pek tanımadığı isimlerdi. Bu da yarışmanın önemini yitirmesine neden olmaya başlamıştı. 1993 yarışmasında son 5'e kalan ülkeler 1994 finaline katılamadığından, Türkiye 1994'te Eurovision'da yer alamadı. Diğer bütün yıllarda Eurovision'da yarıştık. 2002'ye kadar Türkiye, yarışmaya gönderecek şarkıyı Türkiye finalleri adı altında bir yarışma sonucu seçiyordu. TRT, 2003 yılında radikal bir karar alarak Sertab Erener'e yarışması için teklif götürdü. Erener, Demir Demirkan ile ortak bestelediği "Every Way That I Can" adlı şarkıyla Riga'daki 48. Eurovision Şarkı Yarışması'nda birinci gelerek Türkiye'nin bu yarışmada ilk ve tek birinciliğini elde etti. Yarışmanın önceki yıllarında Türkiye çoğu zaman hüsrana uğruyordu. Hatta başarısızlıkların bir çoğu, müzikal yöndeki yetersizliklerden değil, ülkeler arası dostluk ve düşmanlıkla alınan puanlarla ölçülüyordu. Sertap Erener ile alınan birincilik bu tabuyu da yıkmış oldu. Ardından iki yıl sonra da Athena, "For Real" şarkısı ile ülkemize dördüncülüğü getirdi.