kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye'de ordunun özel konumu değişmeli"

CİHAN
Giriş Saati : 26.03.2009 09:08
Güncelleme : 26.03.2009 23:00
Yeni Haber
İngiltere'de Liberal Demokrat Parti eski başkanı ve milletvekili Simon Hughes, "Türkiye'de ordunun Atatürk döneminden bu yana çok özel bir konumu olduğunu, ancak bunun orduya hukukun üstünde bir statü verdiğini" söyledi. ..
Cihan'a özel açıklamalarda bulunan Hughes, bu özel konumun değişmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'deki gerilimi ve Türkiye'nin konumunu anlıyorum. Ordu bence hukuka bağlı olmaktan da korkmamalıdır. Hükümeti de ordu ile sürekli irtibatta olmasından dolayı kutluyorum" dedi. Simon Hughes, "Türkiye'de artık en son görebileceğimiz ve insanların en son görmek istedikleri, ordunun hükümeti devirmesi olacaktır" ifadelerini kullandı.

"YEREL SEÇİMLERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUM"

Türkiye'de 29 Mart'ta yapılacak yerel seçimleri yakından takip ettiğini anlatan Huhges, seçim sonuçlarının Türkiye'ye siyasi istikrar getirmesini diledi. Türkiye'nin geçmiş dönemde Cumhurbaşkanlığı seçimi ve AK Parti'ye açılan kapatma davaları gibi sıkıntıların üstesinden geldiğini ifade eden Simon Hughes, DTP'ye açılan kapatma davasının da fayda getirmeyeceğine yönelik imada bulundu. Hughes, "Kürtleri temsil eden bir partinin kabulu demokrasi adına daha sevindirici olur" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üye olmasını şahsı adına çok istediğini belirten Hughes, parti olarak da tam üyeliğe destek olduklarını hatırlattı. Hükümetin de AB'de Türkiye'ye en fazla desteği veren ülkelerden biri olduğunu belirten Hughes, Türkiye'nin Rusya ile birlikte Avrupa'da özel konumlarının olduğunu söyledi.

Avrupa'da bazı ülkelerin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkışını hatırlatan Hughes, "Bilindiği gibi özellikle Almanya ve Fransa'da Türkiye'nin üyeliği konusunda şüphe ve tedirginlik var. Bu ülkeler Türkiye'nin Avrupa'yı İslamlaştıracağından korkuyorlar. Bana sorarsanız bu çok yersiz bir korku ve tedirginlik. Birincisi Avrupa birçok kültürlü kıtadır. Birçok dinden milyonlarca insan yaşıyor. İkincisi, Türkiye laik bir ülke. Avrupa'ya böyle bir etkisinin olacağını düşünmek saçmalık" sözlerini sarf etti.

Hughes, Türkiye'nin tam üye olmasıyla AB'nin Ortadoğu ile daha sağlıklı bir ilişkiye sahip olacağını vurguladı. İngiliz halkının gözünde Türkiye için tek sorunun Kıbrıs olduğunu savunan Hughes, "Eğer Kıbrıs sorununu çözersek, inanıyorum ki Türkiye'nin önündeki en büyük engel de kalkmış olacaktır" diye konuştu.

"MÜSLÜMANLARLA İŞBİRLİĞİ OLMADAN TERÖRLE MÜCADELEDE BAŞARILI OLAMAYIZ"

Simon Hughes, Londra hükümetinin terörle mücadelede belirlediği stratejiyi de değerlendirdi. Bu zamana kadar stratejiye destek olduklarını anlatan Hughes, "Ancak hükümet, Müslüman liderleri ve temsilcileri plana dahil etmeden başarılı olamaz" dedi.

Hükümetin sadece stratejiler belirleyebileceğini, kimseyi nasıl davranacaklarına zorlayamayacaklarını anlatan Hughes, "Hükümet, elbette bu konuda hiç kimseye ayrımcılık yapamaz. Hiç kimseye daha az İngiliz olduğunu hissettirecek bir muamelede bulunamaz. Hıristiyanlar arasında da çok fazla radikal gruplar oldu geçmişte ve hala vardır. Bir başkasının inancını bilmiyorsanız ve saygı duymuyorsanız tabi ki çatışma çıkar" diye konuştu.