kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Berna Ülman

Visa, temassız kartla bozuk para derdine derman olacak

25.03.2009
Visa Europe Bölge Müdürü Ülman, alışverişlerin yüzde 25'inin kartla yapıldığını, temassız kartların bozuk para yerine geçeceğini söyledi..
Visa Europe Bölge Müdürü Berna Ülman şubatta banka kartlarıyla 13.5 milyar TL nakit çekildiğini belirterek "Alışverişlerin sadece yüzde 25'ini kartla yapıyoruz. Kalanın yüzde 80'ini 35 TL'nin altındaki ödemeler oluşturuyor. Temassız kartlar bu ödemelerde bozuk para sorununu çözecek. Hem zaman kazanmada hem de gereksiz tartışmaları önleme konusundaki dertlere derman olacak" dedi. Ülman kayıt dışı ekonomiye temassız kartların çare olabileceğini de iddia ederek sözlerine şöyle devam etti: "Visa payWave sadece bankacılar değil perakendeciler açısından da çekici. Önümüzdeki dönemde hayata geçecek projeler mevcut. 2009 yılının ilk yarısında en az dört, yılın sonuna kadar ise toplamda 7 banka tarafından daha temassız kartın piyasaya sunulacağı öngörüyoruz." 2009 yılında Visa temassız kartlarının 400 bin, kabul noktalarının ise 15 bine ulaşması hedefleniyor. Visa payWave ile 35 YTL altındaki ödemeler şifre girmeksizin, üzerinde anten simgesi bulunan kartın yine anten simgesi olan okuyucuya doğru tutulmasıyla gerçekleştiriliyor. Ödeme işlemi yarım saniyenin altında gerçekleşiyor.

HIZLI İŞLEM
Türkiye'de ilk temassız ödeme 2005'te otoyol ve köprülerde başlatılan KGS uygulamasının Visa kartlarına taşınmasıyla gerçekleştirildi. 2007 yılında Visa Europe ve Era Research & Consultancy tarafından Türkiye'de gerçekleştirilen araştırmaya göre, Ödeme kartları, "hayatı hızlandıran ürünler" arasında araba, internet, cep telefonu, uçak ve bilgisayarla birlikte ilk sıralarda yer alıyor. Tüketiciler, yüzde 73.3 oranında "ödeme kartlarının hayatı hızlandırdığına ya da çok hızlandırdığına" işaret ederken, bu oran internet için ise yüzde 89.3, araba için yüzde 90.3'e ulaşıyor.