kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Obama'nın sağ kolu, doları tahtından 20 dakika indirdi

25.03.2009
ABD Hazine Bakanı Geithner'ın Çin Merkez Bankası Başkanı'nı övmesi, alternatif rezerv para önerisine sıcak baktığı şeklinde algılandı. Piyasalarda panik büyüyünce Bakan Geithner sözlerine açıklık getirdi..
Dünya, dolar dışında bir rezerv para arayan Çin ve Rusya'nın önerilerini tartışıyor. En son Çin Merkez Bankası Başkanı'nın ortaya attığı yeni küresel para birimi önerisi ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'a da soruldu. Dün TSİ 15.55'te Geithner "Çin Merkez Bankası başkanı akıllı biri ve söylediği herşey dikkate değer" deyince piyasalarda panik yaşandı. "ABD, dolara alternatif rezerv para önerilerine sıcak bakıyor" şeklinde algılanan açıklama sonrasında altın 940 doları geçti. Dolar hızla değer kaybederken, euro/dolar paritesi 1.3648'e fırladı.

SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ
Herkes Geithner'ın ne demek istediğini anlamaya çalışırken, piyasalardaki panik 20 dakika boyunca devam etti. Bakan, zaman kaybetmeden sözlerine açıklık getirdi. Geithner, "ABD, doların temel rezerv para konumunu korumak için hareket edecektir" dedi. Açıklama sonrasında panik havası dağıldı. Altın fiyatları 930 dolara, euro /dolar paritesi ise 1.35'li seviyelere çekildi.

DOLAR HÂLÂ GÜÇLÜ
Yeni rezerv para önerisine ABD Başkanı Barack Obama da bıcak bakmadı. Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenleyen Obama, Amerikan dolarının halen güçlü olduğunu savundu ve Çin'in, dünyanın yeni bir küresel para birimine ihtiyaç duyduğu görüşüne katılmadığını vurguladı.