kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gül-Neçirvan Barzani buluşması

AA
Giriş Saati : 24.03.2009 17:39
Güncelleme : 24.03.2009 18:57
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak ziyaretinin ikinci gününde, kuzeydeki bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani ile bir araya geldi...
Bağdat'ta kendisine tahsis edilen Devlet Konuk Evi'nde bugün ilk olarak Iraklı Türkmen milletvekillerini kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, bu kabulün hemen ardından, kuzeydeki bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani ile bir araya geldi.

Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren görüşmede, bölgesel yönetimle Türkiye arasındaki ilişkiler ve terör örgütü PKK ile mücadele konuları ele alındı.
Görüşmeden sonra Türk basın mensuplarına açıklama yapan Barzani, görüşmeyi çok önemli olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Her iki taraf arasındaki ilişkileri güçlendirmek için çok büyük bir adımdı bu görüşme. Tabii ki Türkiye bizim açımızdan çok önemli bir ülke. Biz Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Biz aynı zamanda Türkiye'nin endişelerini çok iyi anlıyoruz'' dedi.

Barzani bir soru üzerine, Türkiye'nin endişelerini çok iyi anladıklarını ifade ederek, bölgesel yönetimin Irak anayasasına göre hiçbir şekilde topraklarından komşu ülkelere saldırılmasını kabul edemeyeceğini, Irak anayasasındaki bu maddeye bağlı olduklarını söyledi. Barzani, özellikle Irak'ın kuzeyinden ve Irak'tan başka komşu ülkelere saldırılmasını kabul etmediklerini kaydetti.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin dün yaptığı, ''PKK ya silahı bıraksın ya da Irak'ı terk etsin'' şeklindeki açıklamasıyla ilgili olarak Barzani, ''Biz kendi tutumumuzu tekrarlıyoruz, Talabani'nin tutumunu da destekliyoruz. Buna rağmen, Türkiye ile ilişkilerimiz sadece bu konudan ibaret değil. Bizi birleştiren, bir araya getiren başka şeyler de vardır. Bu sorununun sadece güçle çözülebileceğine inanmıyoruz, başka alternatifler olmalı'' diye konuştu.

Terör örgütü PKK ile mücadele konusunda atılacak somut adımlarla ilgili bir soruya ise Barzani, ''Güvenlik konularından sadece bir tanesidir bu. Daha önce attığımız adımları sürdürüyoruz'' cevabını verdi.
Barzani, terör örgütü PKK'ya yönelik bir af konusundaki düşüncelerinin sorulması üzerine, ''Böyle bir adım atılırsa çok önemli olur. Sorunun çözümü için çok yardımcı olur. Bunu destekliyoruz'' dedi.

GÜL: AF KONUSUNU BAŞKASIYLA KONUŞMAM

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, PKK'ya "af" konusunun Türkiye'nin kendi iç meselesi olduğunu söyleyerek, "Af konusu bizim kendi işimiz, başkası ile konuşmam" dedi.

Gül, Irak temaslarının ikinci gününde kabul ettiği Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin, "Af ile ilgili bir adım atılırsa çok önemli olur" şeklindeki açıklamalarına cevaben yaptığı açıklamada, "Af konusu bizim kendi işimiz, başkası ile konuşmam. Bu tamamen Türkiye'nin kendi iç meselesidir. Şu an için bu konuda herhangi bir düşünce ve tasarrufumuz yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Bağdat'ta Türk gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında bugünkü görüşmelerine ilişkin bazı ayrıntılar aktardı. "Neçirvan Barzani'ye, 'terör unsurları, PKK kampları sizin bölgenizde. O nedenle bu örgüte karşı sizin daha açık tavır almanız gerekir. Bu tavır olduğu sürece sizinle ilişkilerimiz daha iyi olur' dedim" diye konuştu.
Kerkük ve Türkmenler ile ilgili ise Gül, "Kerkük meselesi çok önemli bir konu. Kerkük sorunu aklıselim ile çözülür. Neden Kerkük referandumu ertelendi? Çünkü şu an için ciddi bir mesele Kerkük. Irak küçük bir Ortadoğu, Kerkük de küçük bir Irak. O nedenle bu soruna daha hassa davranmak gerekir" şeklinde konuştu. Bağdat temasları sırasında yaptığı görüşmelerde Iraklı yetkililerin Türkiye'ye karşı büyük bir saygı beslediğini de anlatan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Cumhurbaşkanı'ndan, Başbakan'a kadar Irak'taki herkes Türkiye'nin duruşunu takdir ediyor. Bunu birebir görüşmelerimde gözlemledim. İfadelerinde dile getirdiler. Çünkü başından beri Türkiye'nin Irak'a desteği vardır" dedi.

FT: IRAK PKK'YA ULTİMATOM VERDİ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Bağdat ziyareti, yankı buldu. Financial Times gazetesi, "Irak PKK'ya ultimatom verdi" yorumunu yaptı.

Financial Times gazetesi, "Irak PKK'ya ultimatom verdi" başlıklı haberinde "Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, onyıllarda ilk kez Bağdat'a resmi ziyarette bulunan Türk Cumhurbaşkanı'nı ağırlarken ayrılıkçı Kürdistan İşçi Partisi'ni (PKK) "silahları bırakması veya ülkeyi terk etmesi gerektiğini söyledi" diye yazdı. Gazete şöyle devam etti:

"Bir Kürt olan Sayın Talabani'nin kullandığı sert sözler, Irak'ın, ABD kuvvetlerinin çekilişi için hazırlarken komşusu ile ilişkilerini güçlendirmeyi amaçladığının bir sinyalidir."

İngiliz gazetesi, Abdullah Gül'ün, Irak'tan PKK'lılara karşı önlem istediğini belirtirken de "Türkiye, azınlıkta olan Kürtlerin kültürel haklarını iyileştirmeye yönelik adımlardan sonra 25 yıl devam eden PKK'ya karşı mücadeleyi sonlandırma çabalarını hızlandırıyor" yorumunu da yaptı.