kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Tersine işleyen bir saat, bir ömür

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
06.02.2009
Ne tuhaf bir film... Ne kadar şaşırtıcı, çekici, büyüleyici. Ama aynı ölçüde de tartışmaya açık.
Acaba katıksız bir başyapıtla mı karşı karşıyayız? Yoksa fantastik bir sosla sunulmuş has bir melodramla mı? Hikâyenin Amerikan edebiyatının büyük ustası Scott Fitzgerald'ın elinden çıkmış olmasının pek anlamı yok. Çünkü bu, bir dergi için yazılmış çok kısa bir öyküymüş ve Eric Roth uyarlarken çok şey eklemiş. Özetle, doğduğunda 80 yaşında bir adamın yüzüne ve zayıflığına sahip olan, ama yaşlandıkça gençleşen bir adamın öyküsü bu... Yani hayatını tam tersinden yaşayan... Böylece film, zaman üzerine oyunlar ve varsayımlar getiren bir avuç ilginç filmin arasında özel bir yer ediniyor. '125 yıllık düğmeci' Button ailesinin bir yaşlılar yurduna terk ettiği küçük adam, iyi yürekli bir zenci hemşire ve yurttaki yaşlılar tarafından evlat ediniliyor. Ve zaman 1919'dan günümüze doğru geliştikçe, savaşlar ve felaketlerle dolu bir tarihi fon önünde bir büyük aşk hikâyesi yaşıyor.
Film, bu tuhaf hipotezi zekânın ve yarım yamalak da olsa bilimin ışığında özgün bir fantastik öyküye, varlığımızın esası ve hayatımızın anlamı üzerine zengin bir düşünme fırsatına dönüştürmektense, soyut ve fantastik bir aşk öyküsüne yaslanmayı seçiyor.
Konusu benzemese de bir diğer büyük Brad Pitt süksesi olan Meet Joe Black'i hatırlatması belki bu yüzden...
Ama bu, filmin başarısız olduğu anlamına gelmiyor.
Fincher belki daha kişisel ve zor bir film yapma fırsatını biraz tepse de, filmi inceliklerle donatıyor, her sahneyi görsel bir şölen haline getiriyor. Bu 20. yüzyıl tarihi içindeki yolculuk, Fitzgerald'dan Roth aracılığıyla Fincher'e uzanan bir büyük çaba içinde canlanıyor ve her şeye karşın özgün bir filme yol açıyor.
Belki yeni bir Yedi veya Dövüş Kulübü değil, ama yine de iyi bir Fincher. Oyunculuklar ise üst düzeyde. Gerek Brad Pitt ve Cate Blanchett, gerekse tüm yan oyuncular üstün performanslar sunuyorlar.
Alexander Desplat'nın müziği çok güzel, ama biraz aşırı kullanılmış. Pitt'in finaldeki son derece genç görünümüne nasıl ulaşıldığını ise anlayamadım! Sonuç olarak, yılın en ilgi çekici ve görülmesi şart filmlerinden biri...

BENJAMİN BUTTON'IN TUHAF HİKÂYESİ * * *
(The Curious Case of Benjamin Button) Yönetmen: David Fincher/ Senaryo: Eric Roth/ Görüntü: Claudio Miranda/ Müzik: Alexandre Desplat/ Oyuncular: Brad Pitt, Cate Blanchett, Julia Ormond, Tilda Swinton, Taraji Henson, Elias Koteas, Jason Flemyng, Ed Metzger/ Warner Bros-Paramount yapımı.
Haberin fotoğrafları