kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Sinan Genim, Kadıköy'ü dünyaya örnek olacak bir ilçe haline getirmenin mümkün olduğunu söylüyor.

Başbakanı reddetmek ayıptır

FİGEN YANIK
20.03.2009
Demokrat kimliğiyle tanınan mimar Sinan Genim'in Kadıköy'den AKP Belediye Başkan adaylığı herkesi şaşırtsa da o bu göreve yıllardır hazırlanıyormuş gibi..
Yerel seçim yarışına son üç ayda katılsa da İstanbul'da adından en çok söz ettiren belediye başkanı adaylarından biri oldu Sinan Genim... 2008'in aralık ayında bir televizyon programında önce Kadir Topbaş'ın dikkatini çekti, sonra Başbakan Erdoğan ile yaptıkları görüşmenin ardından AKP'nin Kadıköy Belediye Başkan adayı olduğu açıklandı...
Mimarlık mesleğinin yanı sıra 20 yıldır ANAP'tan Belediye Meclis üyeliği de yapan, birçok sivil toplum örgütünde faal olan, kendisini dinleyenlerin "Nasıl birden AKP'li oldu?" diye şaşırdığı Genim'i yakından tanımak istedik. Röportaja eşi Renan Hanım'ın katılabileceğini düşünsek de ikna edemedik. Renan Hanım'ın annesi, Nâzım Hikmet'in bir dönem hayat arkadaşı ve oğlu Memet'in de annesi olan Münevver Andaç'tı.
Böylece Genim'le adaylığını konuşurken, eşinden de ailesi uzun yıllar Kadıköy'de yaşayan Nâzım'ı da dinlemek istemiştik...
Yine de o yıllara kadar gittik...

- Nasıl ikna etti Başbakan Erdoğan sizi?
- Bu bir görev tebliğiydi, Başbakan'a red cevabı vermek ayıptır. Kendisiyle üç buçuk saatlik bir görüşmemiz oldu, İstanbul'u, Türkiye'yi konuştuk.

- AKP adayı olarak seçime girmekte hiç tereddüt ettiniz mi?
- AKP, Türkiye Cumhuriyeti içinde kurulmuş bir parti. Yeni açılımlar yapmak istediklerini düşünüyorum. Yıllardır yazıp çizdiklerimizle tanınıyoruz. Belki bir renk olarak gördüler beni...

- Ama her belediyenin ardında bir siyasi parti vardır ve başkanlar partileriyle anılır.
- Belediyede siyaset yapılmaz. Belediye meclislerinde siyaset yapılırsa, kapatılır.
Belediyecilik benim gözümde bir sivil toplum liderliğidir. Ama 20 yıllık belediye meclis üyeliğimde belki 5-10 kişi 'Gel şu toplumsal işi yapalım,' diye müracaat etti bana, geri kalan kişisel menfaatler...

- Kadıköy'ü mimar gözüyle nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Hangi sokakta otoparktan kurtulup geçebiliyorsunuz, kaldırım genişliğiniz ne? Herkes 'Evimize cankurtaran gelemiyor. Pazarları kaldırın, evimize giremiyoruz, bahçemizi tuvalet diye kullanıyorlar,' diyor. Öbür taraftan 'Hayır kaldırmıyoruz, kaldırırsak manav zam yapacak,' diyorlar.

- Sahil şeridini yenileme projesinden söz ediyorsunuz, ama sahil, Büyükşehir'in yetkisinde... Nasıl yapacaksınız?
- Büyükşehir Belediyesi, Bulgaristan, Fransız yönetiminin değil. Büyükşehir Belediye Başkanı buradan oy istemiyor mu?

- İstemiyor ki sahil düzenlemesi yıllar sonra yapıldı. Eksik olan ne sizce sahilde? Mangalcıları engelleyebilecek misiniz?
- 2.5 TL'ye tost ile 50 KR'a çay içilecek bir mekân da lazım, 50 TL'ye beyaz masa örtülü mekân da. Biz eğer 'mangala hayır' diyorsak, alternatif yeme içme ünitelerini üreteceğiz.
Bu, yasaklamayla değil, eğitimle olur.

- Bağdat Caddesi için yeraltı otoparkları vaadiniz var, ama neden hiç 'Bu semtin gençlerini otomobil yerine bisiklete özendirelim,' gibi önerileriniz yok?
- Güzel düşünceler bunlar ama anneler babalar bizim söylemelerimizle bu bilince ulaşacak olsalar, zaten o arabaları çocuklarına vermezler.

- Kadıköylülerin en acil ihtiyacı ne?
- Herkes iki kat istiyor, başka sorunları yok. 'Otopark, yeşil sahamız yok,' diyorlar.
Ama önceliğim insan. Ötekileri yapmak benim kararım.
Haberin fotoğrafları