kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Rapor dengeli"

CİHAN
Giriş Saati : 12.03.2009 17:51
Güncelleme : 12.03.2009 21:17
Yeni Haber
Avrupa Parlamentosu, Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye raporu, 528 oyla kabul etti...
İLİŞKİLİ HABERLER
"Rapor dengeli"
Raporun onaylanmasının ardından değerlendirmelerde bulunan Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, raporu "dengeli" bulduğunu açıkladı. Lagendijk, Ergenekon terör örgütüne yönelik davanın başlamasından da Avrupa Parlamentosu'nun büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Raporun geçtiğimiz senelere göre daha eleştirel bulduğunu belirten Hollandalı parlamenter Lagendijk, "Benim genel görüşüm şu ki dengeli bir rapor kabul edildi. Türkiye'nin yerine getirmesi gerekenlerin ve şu ana kadar getirdiklerinin listesini içeren dengeli bir rapor oldu. Ama son 3 yıl boyunca çok fazla gelişme içermeyen raporların ardından geldiği için daha eleştirel bir ton taşıyordu. 'Birliğe katılmanızı istiyoruz ancak sizin de 2002 ve 2004 arasındaki reformlara geri dönmeniz gerekiyor" denildi. Bu yüzden raporu olumlu buluyorum" ifadelerini kullandı.

Ergenekon süreciyle ilgili davanın başlamasından Parlamento'nun memnuniyet duyduğunu kaydeden Lagendijk, "Parlamentonun büyük çoğunluğu iki konuda çok açık tavrı var. İlki, en sonunda Ergenekon gibi bir davanın başlaması ve geçmişin kirli yönlerinin gün yüzüne çıkmasından dolayı mutluyuz. İkincisi raporda yer aldığı gibi bu davanın demokratik kurallar çerçevesinde ilerlemesini arzu ediyoruz. Geçerli bir neden olmadıkça insanların aylarca hapishanede tutulması gibi durumlara dikkat edilmeli. Burada da denge sağlanmalı. Tüm medya davanın içeriğinden çok prosedürüne odaklanmış durumda. En çok memnun olduğumuz nokta kendilerini dokunulmaz hisseden bazı insanların şu an adaletin üzerine çıkarılıyor olması" şeklinde konuştu.

Kıbrıs'ta 2009 yılı içinde uzlaşma sağlanabileceğini iddia eden Hollandalı parlamenter şu ifadeleri kullandı: "Kıbrıs ile ilgili bu yıl inşallah netice almayı umuyoruz. Varılan noktada Avrupa Birliği kendi yasal yapısına uygun olup olmadığına bakacak. Parlamentonun bu yöndeki teklifimi kabul etmesinden dolayı çok memnunum. Çünkü anlaşma sürecinin devam edebilmesi için daha esnek bir ortam gerekli".

Hollandalı Parlamenter, "Bir diğer değişiklik önergem de Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikasına katılımı ile ilgiliydi. Türkiye hali hazırda Afganistan'a ve Balkanlara asker gönderme gibi konularda AB ile uyum içinde çalışıyor. Türkiye savunma konusunda kendisine danışılmadığı için şikayetçi oluyordu. Bu önergeyle birlikte Avrupa Parlamentosu ilk defa Avrupa Savunma Politikasının belirlenmesinde Türkiye'ye de danışılmasını kabul etti" dedi.