kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Nazım Ekren

Vergi dopingli dördüncü paket seçim öncesi çıkacak

HAZAL ATEŞ - ANKARA
12.03.2009
Başbakan Yardımcısı Ekren, 4. kriz paketini bir aksilik olmazsa seçim öncesi çıkaracaklarını bildirdi. Ekren, talebi artıracak vergi indirimi düşündüklerini, yüzde 4 büyüme hedefini de revize edeceklerini açıkladı..
Hükümet, küresel krizle birlikte ihracatta yaşanan gerileme, kapasite kullanım oranı ve sanayi üretimindeki düşüş, işsizlik oranındaki artış karşısında piyasadaki tansiyonu düşürecek yeni bir paket hazırlıyor. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, iç talebi artırmaya dönük vergi indirimi sinyali verdi ve yeni paketin seçim öncesinde açıklanacağını duyurdu. Ekren, yözde 4 büyüme hedefini de revize edeceklerini açıkladı. AK Parti'li vekillerin memur ve işçiye bir defalık nakit desteği verilmesi önerisi ise şimdilik pakete dahil edilmedi. Hükümet'in paketinin önemli yönleri şöyle:

İHRACATA DOPİNG
*
Eximbank'ın sermayesi artırılacak. Yıl sonuna kadar 13 milyar doların üzerinde kredi ve kredi garantisi sağlanacak. Yeni pazarlara girilmesi için politik risk sigortasına ağırlık verilecek.

* KOSGEB kaynaklarından ihracatçı firmalara kullandırılan 1 milyar dolarlık düşük faizli kredi takviye edilecek.

* KOBİ'ler başta olmak üzere üretim yapan firmaların enerji başta olmak üzere bazı girdi maliyetlerinin bir bölümünü devlet üstelenecek.

* Otomotiv, hazır giyim gibi sektörlere ek ihracat kredisi açılacak.

OTOMOTİVE GAZ
*
Otomotivde süreli ve sınırlı vergi indirimi de gündemde.

ÖTV, KDV indirimi ile stokların eritilmesine destek verilmesi düşünülüyor. Bu amaçla ortaya çıkabilecek vergi kaybı senaryosu üzerinde çalışılıyor. Sektör, "satışlar artar, vergi indirimi telafi eder" görüşünde.

* Küçük hacimli motor üretimi yapan firmalara da destek verilerek sayısı 72 bini aşan taksiciye ÖTV ve KDV indirimi karşılığında araçlarını yenileme fırsatı sunulacak.

KART YAPILANDIRMASI MASADA
*
Dış kredi kullanımında aracılık maliyetleri gözden geçirilecek.

* Kamu bankalarının öncülüğünde mevcut kredilerin vadesi uzatılacak. İlave işletme kredileri verilecek.

* Likiditeyi artırmak için, uzun vadeli mevduatta stopajın indirilmesi ve munzam karşılıkların bir miktar daha düşürülmesi planlanıyor.

* Bankacılık sektörü ve patronlar arasında dengeyi bozmadan kredi alışverişini sağlayacak düzenlemeler yapılacak.

* Müteahhit firmalarının teminat mektubu sorunu kamu eliyle çözülecek. nGüç durumdaki büyük şirketlere kredi desteği verilecek, borçlar yeniden yapılandırılacak

* Tüketici kredilerinin kolaylaştırılması için BSMV indirimi, kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması da masada.
Haberin fotoğrafları