kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Paşalara 'ağır' suçlama

Veli SARIBOĞA-SABAH
Giriş Saati : 10.03.2009 18:45
Güncelleme : 10.03.2009 20:42
Yeni Haber
Ergenekon davasında ikinci iddianame 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. ..
Ergenekon Soruşturması kapsamında 2'inci iddianame hazırlanarak, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. 1909 sayfadan oluşan iddianamede emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, emekli tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur'un da aralarında bulunduğu 12 sanık 'örgüt yönecisi olmak' ve 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmak' ile suçlandı. Paşaların da aralarında bulunduğu 12 sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen iddianamede 40 kişi örgüt üyesi olmakla, 4 kişi ise yardım yataklıkla suçlandı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen ve yasa gereği 15 gün incelemesi yapılacak olan iddianame mahkemecekabul edilmesi halinde halen görülmekte olan Ergenekon Davası'yla birleştirilecek,

21'İ TUTUKLU 56 SANIK VAR

Ümraniye'de bir gecekonduda 12 Haziran 2007'de el bombaları ve patlayıcıların ele geçirilmesiyle başlatılan Ergenekon Soruşturması kapsamında ikinci iddianamede dün tamamlandı. 1909 sayfa olan iddianame İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'ın onay vermesinin ardından UYAP üzerinden Ergenekon davasının görüldüğü 13. Ağır Ceza Mahkemesi 'ne gönderildi.

MAHKEME 15 GÜN İNCELEYECEK

Ergenekon davasının görüldüğü 13 Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianame, yasa gereği 15 gün mahkeme heyeti tarafından incelenecek. Bu süre sonunda mahkeme iddianameyi Kabul edip etmediğini açıklayacak. Mahkemenin kabul kararını almasıyla yasal olarak dava açılmış sayılacak.

Ardından da iddianame ve dava klasörleri avukatları tarafından mahkemeden alınabilecek.

KABUL EDİLİRSE İLK DAVAYLA BİRLEŞTİRİLECEK

Mahkemenin kabul etmesi halinde iddianame halen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon terör örgütü davası ile birleştirilecek.

SANIKLARI ARASINDA PAŞALAR VAR

Levent'teki Ticaret Mahkemesi'nde Ergenekon Soruşturması'nı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcıları Ercan Şafak, Mehmet Ali Pekgüzel, Murat Yönder, Fikret Seçen, Kasım İlimoğlu, Zekeriya Öz ve Nihat Taşkın tarafından kaleme alınan iddianame 1 Temmuz-31 Aralık arasında gerçekleştirilen, 7, 8 ve 9'ncu dalga operasyonlarını kapsıyor. İddianamede Emekli orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, emekli tuğgereal Leven Ersöz ve emekli albay Hasan Atilla Uğur'un da aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 56 sanık yer alıyor. Paşaların yanı sıra iddianamede İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, gazeteci Tuncay Özkan, ATO Başkanı Sinan Aygün ve muvazzaf subaylar ile polisler de sanık.

İDDİANAME 5 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

1909 sayfa olan iddianame 5 bölümden oluşuyor. Birinci bölüm, Ergenekon soruşturmasının ilk aşamasıyla birinci iddianamenin özetini içeriyor. İkinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ile örgüt anlatılıyor. Örgütün işlediği suçlar ise üçüncü bölümde yer alıyor. Dördüncü bölümde örgütün diğer faaliyetleri, başka örgütlerle sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkilerine yer verilirken Beşinci bölümde ise iddianamede yazılı şüphelilerin bireysel eylemleri ile bu eylemlerin oluşturduğu suçlar ve sevk maddeleri, hukuki durumları da tek tek ifade ediliyor.

12 SANIK ÖRGÜT YÖNETİCİSİ OLMAKLA SUÇLANIYOR

İddianamede emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile emekli tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli albay HAsan Atilla Uğur'un da aralarında bulunduğu 12 sanık örgüt yöneticiliği ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni yıkmaya teşebbüsle suçlanıyor. Eruygur, Tolon , Ersöz ve Uğur'un ile diğer 8 sanık hakkında iddianamede ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor

PAŞALARIN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİSLERİ İSTENİYOR

Eruygur ve Tolon'un iddianamede 'örgüt yöneticisi olmak', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik', 'devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini kullanmak', 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek', 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek', 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından' ve örgütün üst düzey yöneticileri olduklarından yasa gereği örgüt üyelerinin işledikleri suçlarla ilgili olarak yargılanmaları istendi.

Firari olarak aranırken tedavi görmek için yattığı hastanede yakalanan emekli Tuğgereal Levent Ersöz ile emekli albay Hasan Atilla Uğur da iddianamade

"Örgüt yöneticisi olmak, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve ya görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs, türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, devletin güvenliğine ve ya iç veya dış siyasayşararlarına ilişkin belgelerini kullanmak, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek, kiyisell verileri hukuka aykırı olarak kaydetmekle suçlandı. Aynı suçlamaların yöneltildiği 8 sanık hakkında ayrıca askeri itaatsizliğe teşvik suçlaması da yer aldı.

40 SANIK ÖRGÜT ÜYELİĞİYLE SUÇLANDI

İddianamede 40 sanık örgüt yöneticisi olmakla suçlandı. Bunlardan üçüne örgüt üyesi olmak cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs, devletin güvenliğine ilişkileri temin etmek, patlayıcı madde bulundurmak ve yasaklanan bilgileri temin etmek suçlamaları yöneltildi. 37'sinin ise yasaklanan bilgileri temin etmek, kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek, uyuşturucu madde bulundurmak ve 6136 Sayılı Yasa'ya muhalefet ettiklerinin ileri sürüldü. iddianamede 4 sanık ise 'yardım ve yataklık'la suçlandı.


BAŞSAVCI YAZILI AÇIKLAMAYLA DUYURDU

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı dün 2 sayfalık açıklama yaparak iddianamenin mahkemeye gönderildiğini duyurdu. Çolakkadı, şüphelilerin isimlerini açıklamadan, hangi suçlardan iddianame hazırlandığını bildirdi. 12 kişi hakkında örgüt yöneticisi olmak, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs iddiasıyla dava açıldığı bildirilen açıklamada, 10 Temmuz 2008 tarihinde açılan birinci kamu davasından sonra devam ettirilen soruşturmanın sonuçlandırıldığı vurgulandı. Açıklamada, 8 Martta 2009/511 soruşturma sayılı 1909 sayfadan oluşan iddianame ile ikinci kamu davası açıldığı ve 10 Martta UYAP sisteminden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine tevzi edildiği belirtildi.


77 ŞÜPHELİ HAKKINDAKİ SORUŞTURMA İSE SÜRÜYOR

Ergenekon soruşturma kapsamında halen 48'i tutuklu, 29'u tutuksuz 77 şüpheli hakkındaki soruşturma ise savcılık tarafından sürdürülüyor. 10'ncu ve 11'nci dalga operasyonlarını kapsayan son iki operasyonda gözaltına şüpheliler arasında eski MGK Genel Sekreteri emekli orgeneral Tuncer Kılınç ve emekli orgeneral Kemal Yavuz ile eski Özel Harekat Dairesi Başkanı İbrahim Şahin, Türk-Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek bulunuyor. BU şüpheliler için üçüncü bir iddianame hazırlanacak.