kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yargıtay, 15 yaşındaki kızın evlenmesine izin veren mahkeme kararını bozdu

Giriş Saati : 10.03.2009 11:41
Güncelleme : 10.03.2009 20:42
Yeni Haber
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin D.U. (15) isimli kızın evlenmesine izin veren kararını bozdu...
Adana Kozaklı'da ikamet eden Mehmet Uzel, 15 yaşındaki kızına evlenme izni verilmesi için Kozaklı Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Yerel mahkeme tarafından D.U.'nun evlenmesine izin verildi.

Yerel mahkemenin kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından itiraz edildi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nde yerel mahkemenin kararı yeniden görüşüldü.

Yargıtay kararında, baba Mehmet Uzel'in 15 Ocak 2007 tarihinde kızı D.U.'nun evlenmesine izin verilmesini istediği, kızın annesi Firdevs Uzel'in de davaya katılımının sağlandığı, mahkemece davanın kabulüne karar verildiği ve hükmün temyiz edilmeksizin kesinleştiği anlaşıldığı belirti.
Yargıtay kararında, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 124/2. maddesi ile "ancak, hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir" hükmünün yer aldığına işaret edilerek, evlenmesine izin verilmesi istenilen D.U.'nun 10 Ağustos 1991 doğumlu olduğu, dava ve hüküm tarihinde on altı yaşını doldurmadığı kaydedildi.

Yerel mahkemenin evlilik izni vermesinin usul ve yasaya aykırı olduğuna işaret eden Yargıtay, D.U.'nun evlenmesine izin veren yerel mahkeme kararını oy birliği ile bozdu.

(CİHAN)