kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Aydın'dan sansür açıklaması

İHA
Giriş Saati : 10.03.2009 18:09
Güncelleme : 10.03.2009 20:42
Yeni Haber
Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Bilim Teknik Dergisi'nin Mart ayı sayısının kapağında bu yıl 200. doğum günü kutlanan bilim adamı Darwin'e yer verilmemesine ilişkin tartışmalarla ilgili şöyle konuştu: "Bilime ambargo, Darwin'e sansür koymak akla gelecek bir şey olmamalı. Bilimi dini açıdan ele almak gibi kimsenin amacı olamaz." Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Bilim Teknik Dergisi'nin Mart ayı sayısının kapağında bu yıl 200. doğum günü kutlanan bilim adamı Darwin'e yer verilmemesine ilişkin tartışmalarla ilgili bir açıklama yaptı. Ege Bölgesi TÜBİTAK Ar-Ge Günü dolayısıyla düzenlenen toplantıda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Aydın, dergi kapağında Darwin'e yer verilmemesine ilişkin iddialarla ilgili çok detaylı bilgiye sahip olmadığını belirterek, TÜBİTAK yetkilileriyle konuyla ilgili konuşmaya vakti olmadığını söyledi.

Basın organlarından edindiği bilgi doğrultusunda konuya belli bir anlam yüklenmeye çalışıldığını hissettiğini ifade eden Bakan Aydın, şöyle konuştu: "Bilime ambargo, Darwin'e sansür koymak akla gelecek bir şey olmamalı. Bilimi dini açıdan ele almak gibi kimsenin amacı olamaz. Buradan bir politika üretmeye çalışanlar varsa, buradan bir şey çıkmaz."

TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen tüm işlerin ilgili bilim kurulları marifetiyle yapıldığını ve TÜBİTAK'ın özerk bir kurum olduğunu dile getiren Aydın, sözlerine şöyle devam etti: "Dışarıdan kimse, ben dahil konuyla ilgili kuruma karışacak değilim. Kendi kararlarını kendileri verir. Orada bir yetki çatışması var. Karar verme mekanizmasında usule uymama gibi bir durum var. Derginin 14 ve 15. sayfalarında Darwin'in tüm eserleriyle ilgili tanıtım yazıları yer alıyor. Sansür olsa o sayfaların oradan çıkması
lazım. TÜBİTAK bilimin önündeki tüm kapıları açmak için var, sansür koymak için değil." Bilimde yıllar boyu teori inşa edenler ile bu teorileri test edenlerin olduğunu belirten Bakan Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Teoriler doğrulanabiliyor mu, yanlışlanabiliyor mu? Bunları bilim kurulları araştırır. Darwin bir teori ortaya attı diye ambargo koymak TÜBİTAK'ın aklından geçmez. O tarafa çekilecek bir yorumu haklı görmem mümkün değil. Darwin'in lehinde yazanlar da var aleyhinde yazanlar da. Darwin ile birlikte çalışanlar bile zaman zaman onunla aynı fikirde değildi. Ama bu TÜBİTAK'ın işi eğil, bizi işin bilim tarafı ilgilendiriyor." Bakan Aydın, söz konusu olayın ardından derginin sorumlu yazıişleri müdürünün işine son verilmesi ile ilgili olarak ise, yetkililerden aldığı bilgi doğrultusunda yazıişleri müdürünün görevi başında olduğunu bildirdi.