kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Irak'ta ruh sağlığı araştırması

Giriş Saati : 07.03.2009 13:01
Güncelleme : 07.03.2009 15:39
Yeni Haber
Irak'ta ruh sağlığı üzerine yapılan bir araştırmada, psikolojik rahatsızlığı bulunanların yaklaşık yüzde 70'inin intiharı düşündüğünü ortaya çıkardı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklenen, 18 yaş üzerindeki 4332 kişi arasında yapılan araştırma, halkın yüzde 17'sinin yaşamının bir döneminde bir ruh hastalığından mustarip olduğunu ortaya koydu. Bunların yüzde 68'i ciddi olarak intiharı düşündüklerini söylediler.

Irak Ruh Sağlığı Araştırmasının sonucunda, halkın yüzde 3,5'inin travma sonrası stres rahatsızlığı, aynı oranda insanın da ciddi depresyon çektiği belirlendi.
ABD'nin 2003'teki işgalinden sonra yapılan bu ilk araştırmada katılımcılar, bombalı veya silahlı saldırı, yerlerinden-yurtlarından edilme, bir öldürme olayına tanıklık etme veya işbirliğiyle suçlanma gibi şeyler yaşadıklarını anlattılar.

Araştırmayı yönetenlerden Harvard Tıp Okulu'ndan Prof. Ronald Kessler, ülkede yıllardır süren şiddet ve Iraklıların daha önce çektikleri acılar düşünüldüğünde, bu rakamların şaşırtıcı derecede düşük olduğunu söyledi.

Kessler, idam edilen başkan Saddam Hüseyin dönemiyle son 6 yılda çektiklerinden sonra çok sayıda Iraklının travmaya alıştığının anlaşıldığını belirtti.

Ruh sağlığı bozuk olanların durumununsa çok ciddi olduğunu ifade eden Kessler, intihar etmeyi düşünecek kadar depresyonda olanların oranın yüksek olduğunu kaydetti.

Araştırma, Irak'ta şiddetin daha yoğun olduğu 2006-2007 döneminde yapıldı.