kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Yeniden aday olmayabilirim'

07.03.2009
KKTC lideri Talat, Rum kesimiyle yapılan çözüm müzakereleri bu yıl sonuna kadar somutlaşmazsa, önümüzdeki yıl tekrar aday olmayabileceğini söyledi..
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, adada süren çözüm müzakereleriyle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. İstanbul'da TV ve gazetelerin dış haberler müdürleriyle bir araya gelen Talat, müzakerelerde gelinen süreç, beklentileri ve hedefleriyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

* Şimdiye kadar yönetim ve güç paylaşımı konularına konsantre olduk. Çünkü diğer tüm sorunlar, bu iki başlığın altında oluşan meselelerdi. Rum tarafının bugüne kadar gündemde olmayan yöntemler önermesi nedeniyle ciddi görüş ayrılıkları, yürütmede yaşandı. Başkan ve yardımcısının genel oyla seçilmesini önerdi. Bu öneriyi siyasi eşitliğe aykırı gördük çünkü Türk liderin seçiminde Kıbrıslı Rumlar da etkili olacaktı.

* İzlenimim müzakerelerde ilerleme olduğu yönünde. Ancak memnun musunuz derseniz, hayır. Hızdan memnun değilim.

'EN ZORU MÜLKİYET BAŞLIĞI'
*
Hedefimiz bu yıl içinde çözüme ulaşmak. Çünkü Türkiye'nin AB sürecinde bir değerlendirme yapılacak (Rum kesimine limanların açılması şartını kast ediyor). Diğeri de 2010 başında KKTC'deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri. İki doğal tarih sınırı var.

* Eğer bu tarihe kadar çözüm ümidi kalmazsa, misyonum tamamlanmış olur. (yeniden Cumhurbaşkanlığı'na aday olup olmayacağı) O günün şartlarına bağlı...

* En zorlu başlıklar harita ve mülkiyet konuları olur. Ekonomide çok sorun çıkmaz. Çünkü biz iki ayrı ekonomi istemiyoruz, kuralları değiştirmek istemiyoruz. Tek isteğimiz bizim ekonomik anlamda Rum kesimine yetişmek. Geride kalmamak...