kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
İsrail Dışişleri Bakanı Livni'nin (solda) NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile görüşmek için Brüksel'e gittiği öğrenildi.

Brüksel'de Davos sonrası İsrail'le ilk temas

Duygu LELOĞLU / Duygu GÜVENÇ
06.03.2009
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, NATO zirvesi için gittiği Brüksel'de İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile görüştü. Görüşmede stratejik ilişkilerin devamı kararlaştırıldı..
Davos'ta Başbakan Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez'in yaşadığı tartışmanın ardından, iki ülke arasındaki ilk siyasi buluşma dün akşam gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi'nde sürpriz bir şekilde bir araya geldi. Gizlice gerçekleşen görüşmede iki bakan, iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri sürdürme kararı aldı. İki bakanın, İsrail Dışişleri Bakanı Livni'nin talebiyle buluştukları öğrenildi. Bakanlar, HAMAS ve İsrail arasında yaşanan son gerginlikleri de ele aldı ve iki bakan, bölgenin barışı için ortak çabaları sürdürmekte anlaştı. Bu çerçevede Türkiye, Filistinliler ile İsrail arasında arabuluculuğa da devam edecek. İki bakan ayrıca, Suriye-İsrail arasında Türkiye'nin arabuluculuğunda başlayan görüşmelerin de sürmesini benimsedi.

'YENİ LİDER TARAFSIZ OLMALI'
NATO'nun Dışişleri Bakanları zirvesine, yeni genel sekreter arayışları damgasını vurdu. En güçlü aday olarak adı geçen Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'i Ankara'nın istemediği yolundaki haberler de zirveye katılan Babacan'a soruldu. Brüksel'de soruları yanıtlayan Babacan, ittifakın başına geçecek kişinin "tarafsız, NATO'nun bütün ülkelerinin güvenini kazanmış" olması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin kimi destekleyeceğiyle ilgili bir soruya ise "Bunu konuşmak için erken" yanıtı verdi. Öte yandan zirvede konuşan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Afganistan için bu ay sonunda düzenlenmesi planlanan uluslararası toplantıya İran'ı da davet edebileceklerini belirtti.