kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Nargile, puro ve pipo sigaradan daha zararlı

Giriş Saati : 05.03.2009 14:34
Güncelleme : 05.03.2009 23:09
Yeni Haber
Uzmanlar, nargile, puro ve piponun sigaradan daha zararlı olduğunu belirterek, "Nargile içen bir kişi, bir saat boyunca sigara içen kişiye göre 200 kat fazla dumanı akciğerine çekmektedir" açıklamasını yaptı.

Medikal Park Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceylan Tahtakıran Bayraktar, sigara ve tütün ürünlerinin başta kanserler, KOAH (kronik tıkayıcı akciğer hastalığı, amfizem, kronik bronşit) kalp krizleri, felçler olmak üzere 20'nin üzeri öldürücü hastalığa yol açtığını söyledi.

Sigaranın özellikle hamile kadınlar ve çocukları çok olumsuz etkilediğini belirten Dr. Bayraktar, sigara dumanı içinde 4 binden fazla kimyasal madde olduğunu ve bunların 81 tanesinin kanser yapıcı olduğunu bildirdi.

PASİF İÇİCİLER DE RİSK ALTINDA

Pasif içicilerin de kalp krizi ve kanser riski altında olduğunu söyleyen Dr. Bayraktar, "Çevresel tütün dumanı kalp damar hastalıklarını yüzde 20-70 oranında artırmaktadır. Sigarasız mekanlar kanununu uygulanan yerlerde kalp krizleri yüzde 60 azalmaktadır. Ayrıca pasif içicilik akciğer kanserini yüzde 32 artırmaktadır.

Sigaraya maruz kalan özellikle genç kadınlarda meme kanseri riski yüzde 90 artmaktadır. Menopoz öncesi kadınlarda 2,6 kez daha fazla meme kanserine yakalanma riski vardır. Çok az ve devamlı sigara dumanına maruz kalan kadınlarda 50 yaşına kadar meme kanseri olma riski yüzde 60 artmaktadır "diye konuştu.

Toplumda "light" diye tabir edilen sigaraların zararlarının diğer sigaralara oranla daha az olduğu görüşünün yaygın olduğuna dikkat çeken Bayraktar, böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. Dr.Ceylan Bayraktar, tanıtımlarda kullanılan mild, light, ultralight gibi bütün isimlerin ve meyva aromalı, çikolata aromalı gibi hoş kokuların, bağımlılık yapmayan tür, organik sigaralar, zararı azaltılmış ürünler vb. gibi tabirlerin yanıltıcı olduğunu da kaydetti.

NARGİLE İÇENLER SİGARA İÇENLERE GÖRE 200 KAT DAHA FAZLA DUMANI AKCİĞERLERİNE ÇEKER

Nargile dumanının da akciğer kanseri, kalp damar tıkanması ve birçok diğer hastalığa yol açan binlerce kimyasal madde içerdiğine temas eden Dr. Bayraktar, şunları söyledi:

"Nargile bağımlılık yapan nikotin maddesini içerir ve diğer tütün ürünleri gibi gittikçe daha sık nargile içenler bağımlı olduklarını söylemektedirler. Nargile sigaraya göre içicisine daha çok duman vermektedir. 1 saat boyunca nargile içen bir kişi, sigara içen kişiye göre 100-200 kat daha fazla dumanı akciğerlerine çekmektedir. Su bir miktar nikotini tuttuğundan kişi yeterli nikotini almak için uzun süre ve çok fazla duman çekmek durumundadır. Bu nedenle nargile içen kişi sigara içene göre karbonmonoksit gazını ve kanser yapan kimyasal maddeleri daha fazla miktarda almaktadır.

Nargile içimi aynı zamanda aynı ağızlığın kullanılması ile verem, hepatit gibi mikrobik hastalıkların riskini de artırmaktadır. Nargile gibi puro ve pipo da sigaraya oranla daha çok zararlı. Puro ve pipo içenlerde süregen nefes darlığı hastalıkları riski 2 kat, kalp damar hastalığı riski 1,5 kat, akciğer kanseri riski 2,14 kat, ağız-boğaz kanseri ise 4 kat daha fazladır."

SİGARAYI BIRAKTIĞINIZDA 1 YIL SONRA KALP KRİZİ RİSKİ YARIYA DÜŞÜYOR

Sigarada, arsenik, metil alkol, böcek zehiri, bütan, aseton, haftalin, amonyak ve tiner gibi kimyasal maddeler olduğunu hatırlatan Bayraktar, "Sigarayı bıraktığınızda 20 dakikada; kan basıncı normale döner, nabız yavaşlar. El ve ayaklarda vücut ısısı artar, normalleşir. 8 saatte kanda karbonmonoksit düzeyi normale iner. Oksijen düzeyi artar. 24 saatte kalp krizi riskinizde azalma başlar. 48 saatte koku ve tat alma duyularınız normalleşir. 2 hafta-3ay sonra öksürük ve balgam azalır. Solunum ve efor kapasiteniz artar, yürümeniz kolaylaşır. Bağışıklık sisteminiz güçlenmeye başlar. Kan dolaşımınız iyileşir.

1 yıl sonra kalp krizi geçirme riskiniz yarı yarıya azalır. 5 yıl sonra ağız, boğaz, yemek borusu kanseri riski yarı yarıya azalır. Felç olma riski azalır. 10 yıl sonra akciğer kanseri riski azalır. 15 yıl sonra kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerdekiyle aynıdır" diye konuştu.

(İHA)