kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ardından...

23.02.2009
'Bir mimarlık düşünürü'
Prof. Dr. Uğur TANYELi (YTÜ Mimarlık Fak. Öğretim Üyesi)

"Ona daha çok bir mimarlık 'guru'su gibi davranıldı. Oysa bir aktivistti. Daha fazla ciddiye alınmalı ve fırsat tanınmalıydı. En önemli ürünlerinden bir tanesi, Beyazıt Meydanı'dır. Belediyenin, en azından Turgut Bey'in tasarladığı eski hali ile meydanı yeniden restore etmesi kendisine dair bir kadirbilirlik olurdu."

'Yeri doldurulamayacak'
Atilla DORSAY: (SABAH yazarı, Mimar, Eleştirmen)
"Turgut Cansever, yapılarında sentezlere ulaşır, Osmanlı ve Türk olanın yapı ile ilişkisini saptamayı denerdi. Türk toplumu ne yazık ki mimarlarımıza geniş bir düşünme ve yaratma alanı vermiyor. Bu kısır çerceve içinde yeni Eldem'lerin, Cansever'lerin gelişmesi de kolay olmayacak ve Cansever'in yeri hiç doldurulamayacak."

'Kariyeri hep öğretici oldu'
Can ÇİNİCİ (Mimar):
"Mimarlık pratiği ve düşünce arasındaki ilişkiyi sıhhatli kurabilmiş ender kişilerden biriydi. Kariyerinin her aşamasını öğretici buluyorum. Ailesine başsağlığı dilerim."

'Tutarlılığını hiç bozmadı'
Pelin DERVİŞ: (Garanti Galeri Yöneticisi, Mimar)
Turgut Cansever: "İnançlı, tutkulu ve kararlı bir insan, hiç birşey uğruna tutarlılığını bozmamış, hiçbir zaman ortalama çıkış yolları aramamış, doğru bildiği sıradışı yolunu büyük bir inatla çizmeye devam etmiş ve çoğu zaman da anlaşılamamış, kısaca söyleyecek olursak, hakettiği yeri bulamamış bir mimar."

'Hiç savrulmadan yürüdü'
Emre AROLAT (EAA Architects, Mimar)
"Türk mimarlığının güncel aktörleri, 'simülakrum'un hakikatten, çığırtkanlığın sükûnetten daha önemli olduğu bu dünyada 'Gösteri Toplumu'nun pırıltılı tasarım taleplerini karşılamakla uğraşadururken, aklını ve vicdanını neredeyse askıya almış gibi. Cansever, hayatı boyu bu yönelimin hegemonyasına karşı durmuş, oraya buraya savrulmadan yürümüş bir adamdı."