kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
UFUK SANDIK

Doğalgaz yan sanayiye patladı

Global krizin kestiği faturayı herkes eşit derecede ödemiyor. Otomotiv sektöründe olduğu gibi... Kriz Türk otomotiv sanayisini vurdu ama en büyük darbeyi ana sanayi için üretim yapan yan sanayiciler ve yetkili satıcılar aldı. Yetkili satıcıların yaşadığı sorunu bir başka güne bırakalım. Yaşam mücadelesi veren yan sanayinin sorunlarına bakalım.
Avrupa'da pazarın daralmasıyla birlikte siparişleri bir bir iptal edilen otomotiv üreticileri frene basmak zorunda kaldı. Üretim planlarında revizyona gittiler. Otomotiv ana sanayisi frene bastı ve durdu. Ama yan sanayi, ana sanayi gibi güçlü frenlere sahip olmadığı için duvara çarptı. Kepenk kapatma noktasına geldi.
Darboğazdan çıkış için çare arayan yan sanayinin sorunları bir türlü bitmiyor. Şimdi de doğalgaz problemiyle boğuşuyor. Yan sanayi firmaları yıllık doğalgaz alım satım sözleşmeleri yaparak, asgari alım miktarları taahhüt ediyorlar. Bu miktarın altında gaz alımı olursa, aradaki farkı ödemek zorunda kalıyorlar. Bu sistem bugüne kadar tıkır tıkır işledi. Ama kapasite kullanımı yüzde 85'ten yüzde 30'a gerileyince sistem tıkandı . İşleri durma noktasına gelen yan sanayicilerin doğalgaz tüketimleri ciddi şekilde azaldı. Bu nedenle taahhüt ettikleri asgari alım miktarını kullanmaları mümkün görünmüyor.
Yan sanayi firmalarını aynı çatı altında toplayan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği kriz nedeniyle zor günler geçiren üyelerinin doğalgaz alım satım anlaşmalarındaki asgari alım miktarları taahhüdünü mücbir nedenlerle uygulamayacağını belirterek ilgili makamlardan yardım istedi. Ancak bugüne kadar ses çıkmadı. Anlaşılan doğalgaz, yan sanayi firmalarına patlayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın