kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Acil Servis'te 20 dakikada bir kavga var

SAVAŞ AY
22.02.2009
Savaş Ay, Vakıf Gureba Acil Servisi'nde 12 saat geçirdi. Doktorlara göre izdiham nedeni: Sıraya girmemek için gelenler..
Hastane acillerinde izinli çekim yapmak ne rahatmış meğer. 2 gün öncesinden İstanbul Vakıf Gureba Başhekimi Doç. Dr Turan Aslan'a başvurdum. "Bir cumartesi gecesi yoğunluğunda, acil servis nöbetinde neler oluyor bir izleyeyim mi hocam?" dedim, kabul etti sağ olsun. Ve oradaydım işte... Ohhh!.. Ne kapı önünde "Yassah hemşerim" diyerek Majino Hattı kuran güvenlikçiler, ne "Çıkın lütfençekmeyin lütfen" diyen doktorlar var, ne de girilmesi mümkünsüz servisler, ameliyathaneler... Böylelikle Vakıf Gureba Hastanesi'nde gecenin 21.00'inden sabahın 09.00'una kadar kalıyor, rahatça gözlüyorum olup biteni.

HERKESİN CANI KIYMETLİ
Bir nevi kasaba hastanesi kıvamına gelen hasta yoğunluğunun yarattığı manzaralardan yazıya dökebileceğim spot cümleler şöyle: "Herkesin canı kendine kıymetli" lafı gelen her bir hasta için baştan sona doğru. Çürümüş azı dişinin ağrısıyla kendini acile dar atanla, TIR ezen aracından mucizevi biçimde kurtulan kan revanlı yaralının "Önce ben" duygusu tıpa tıp aynı. Tabiplerse vakaları ağırdan hafife sıraya koyup öyle bakıyor ve şenlik de işte bu noktada başlıyor.

KARAKOLLUK KAVGALAR
"Bana ilgi yok, iltimas yapılıyor, hizmet verilmiyor" diyen öfkeli hastalara, her birine refakaten gelen 3-5 akraba- hısım-ahbap da eklenince kalabalıklar oluşuyor. Servis kapılarında birikip, ucu galiz küfürlere, cam kırma, tezgâh devirme, birbirine girme sınırına ulaşınca güvenlikçiler duruma el koyuyor, bazı mevzular karakolda bitiyor. Ve serviste her 20 dakikada bir, taraflar arasında tartışma çıkıyor... Ve bakın bütün bunlara acil servisin yorgun doktorlarından nasıl bir kolektif yanıt geliyor: "Hasta gündüz gelip sıraya girmiyor ya da sıra numarası bittiği için muayene olamıyor. Muayene olmak için akşam acil servise geliyor, yığılma oluyor. Bir de her hasta, durumu acil olmadığı halde geliyor. Başı, dişi ağrıyan acile gelince, doktorlar zor durumda kalıyor. Ayrıca sağlık ocağında ilaç yazdıramayan, diğer hastanelerde tahlil yaptıramayan veya MR çektiremeyen, yine bizim hastanemize geliyor."