kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Asya'nın İsviçre'si kara deliğe döndü

22.02.2009
Taliban isyanına karşı Svat'ta ilan edilen şeriat bölgeyi tamamen değiştirdi: Turizm cenneti kabul edilen bölge son haliyle tüm dünyanın gündeminde..
Geçtiğimiz hafta Pakistan hükümeti, Taliban'la ateşkes ilan edebilmek için ülkenin kuzeybatısındaki Svat vadisinde şeriat yönetimin uygulanmasına karar verdi. Taliban'ın 2007 sonlarından bu yana sürdürdüğü isyanı bastırmak için hükümet son çare şeriatı kabul etti. Atılan bu geri adıma karşı, hafta sonu da Taliban sürekli ateşkes teklifini kabul etti. Ancak bir zamanlar Asya'nın "İsviçresi" olan tatil bölgesi Svat'ta alınan bu karar ve bölgenin 2 yıldan az süre içinde dönüştüğü hal dünyanın gündeminde... İngiliz Times gazetesi Daud Khattakis de bu bölgeye giderek bir zamanlar "cennet" olarak nitelendirilen Svat'taki değişimi kaleme aldı:

TALİBAN TURİZMİ SIFIRLADI
"İsviçre'den doğal güzellik bakımından farkı olmayan Svat'taki ilk yıkımla Pakistan'daki Turizm Geliştirme Oteli karşı karşıya kalmış. Taliban, oteli yıktıktan sonra bölgenin yegane gelir kaynağı olan turizmi tamamen ortadan kaldırmak için yüzlerce irili ufaklı oteli daha yıkmış... Geri kalan tek tük otel de şeriat kararından sonra tamamen kapatıldı. Bir zamanlar turistlerin uğrak yeri mağazalar bomboş. Sokakta yürürken gözünüze 'Kadınların Pazar yerine girmesi yasaktır' ibaresine 'Sakal kestirmek İslam dışıdır. Sakal kestirmek için kuaföre girmeyin' levhaları ilişiyor. 200'den fazla okul da saldırıya uğramış. 8 yaşından büyük kız çocukları ise okula gidemiyor. Asya'nın İsviçresi kara deliğe dönmüş... Müzik, dans, internet kafe kimsenin aklına bile gelmiyor. Burkasız kadın sokağa çıkamıyor. Biraz parası olan bölgeyi terk etmiş. Kalanlar ise Taliban'a rağmen hayatını sürdürmeye çalışıyor..."