kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Iraklı minikler, tedavi olmak için aileleriye beraber geçen hafta Türkiye'ye getirildi.

Iraklı çocukların kalbi Türkiye'de tekrar atıyor

Pervin METİN SABAH
22.02.2009
Iraklı kalp hastası 9 çocuk, tedavi için İstanbul'a getirildi. Beşi geçen hafta ameliyat edildi. Kalanlar da bu hafta olacakları ameliyatla tekrar gülecek..
Ranu, Roşna, Serhang, Taban... Ülkelerinde tedavi şansı bulamayan kalp hastası Iraklı çocuklar onlar. Savaşın yıkımına hastalık da eklenince gülmeyi unuttular. Ta ki Türkiye'de tedavi şansı yeniden doğana kadar. Bir hafta önce sağlıklarına kavuşmak ümidiyle Türkiye'ye geldiler. Tedavi masraflarını ise ABD merkezli "The Preemptive Love Coalition" adlı sivil toplum kuruluşuyla, İstanbul Gebze'deki Anadolu Sağlık Merkezi karşılıyor. 9 çocuktan 5'i Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Çiçek tarafından ameliyat edildi. Diğerlerine ise sıra haftaya gelecek. Bunlardan biri de 16 yaşındaki Roşna Rashid... Çoğu organı ters yönde... Damar ters tarafta olduğundan da, temiz kan akciğere, kirli kan vücuda karışıyor. Kalp büyümesi de olan Roşna için tek şans ameliyat... Ve bu hafta yapılacak ameliyatla yeniden yaşama tutunacak.

HİÇ OKULA GİDEMEDİ
Süleymaniye'de yaşayan üç çocuklu bir ailenin en küçüğü olan 6 yaşındaki Ranu Bahadeen Mahmood'un yüzü ise artık gülüyor. Kalp ve akciğer damarı arasında geniş bir bağlantı vardı. Bu durum temiz ve kirli kanın karışmasına neden oluyordu. İki saatlik başarılı bir operasyonla bütün problemlerinden kurtuldu. Artık o da yaşıtları gibi gezip oynayacak. Taban Abdulgader ise 13 yaşında. 8 çocuklu bir ailede büyüyen küçük kız, 3 amcasını Amerikan saldırısında kaybetti. Saatler süren ameliyatla kalbindeki delik kapatıldı, dar olan kalbin sağ odacığı genişletildi. Hastalığı yüzünden yıllardır tek başına hareket edemeyen küçük kız, artık okula da başlayacak.