kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Oscar, cezaevinden firara verilsin"

CİHAN
Giriş Saati : 23.02.2009 14:35
Güncelleme : 23.02.2009 23:06
Yeni Haber
Yunanistan'da Atina Koridalos cezaevinden yaklaşık iki yıl aradan sonra Vasilis Poliokostas (44) ve Arnavut asıllı Alket Rizai (35) adlı mahkumların ikinci defa yine helikopterle firar etmesi, siyasi alanda da çalkantıya sebep oldu.

Başbakan Kostas Karamanlis başkanlığındaki bakanlar kurulu, adalet ve güvenlik konularını görüşmek üzere öğlen saatlerinde bir toplantı düzenleyecek. Yeni önlem kararlarının alınacağı açıklanırken, 2006 yılında helikopterle firarın ardından alınan kararların uygulanmadığı ve yetersiz kaldıkları ortaya çıktı. Bakanlar kurulu toplantısında, Koridalos cezaevinin daha iyi korunması ve cezaevleri yönetim sisteminin gözden geçirileceği bildirildi.

Adalet Bakanı Nikos Dendias, firarda ihmali bulundukları gerekçesiyle cezaevlerinden sorumlu Adalet bakanlığı sekreteri, cezaevi siyasi işler sorumlusu ve Koridalos cezaevi müdürünü görevden aldı. Dendias, firarda ihmali olanların örnek teşkil edecek şekilde cezalandırılacağını söyledi.

Bugün helikopter pilotu, cezaevi dış güvenliğinden sorumlu bir polis ve iki cezaevi muhafızı acil ceza mahkemesine çıkarıldı. Bu arada muhafızların banka hesaplarının inceleneği duyuruldu.

KARAMANLIS: REZIL OLDUK

Yunan basınına göre Karamanlis, Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı'nı arayarak "Bir önceki firarın kopyası kaçışla, devlet rezil oldu" dedi.

"Hükümetin istifasını isteyen" ana muhalefet partisi Pasok ise, "Ülkede hiç bir şey çalışmıyor. Çalışan sadece Koridalos havayolları" açıklamasında bulundu. Firar, meclise de taşındı.

YUNAN MEDYASI: OSCAR İKİ FİRARİYE VERİLSİN

Yunan yazılı ve görsel medyası, aynı kişilerin aynı cezaevinden yine helikopterle firar etmelerini esprili bir şekilde eleştirdi ve gündemin ilk sırasına yerleştirdi.

"Dünyaya rezil olduk" başlıklarını kullanan gazeteler, 81. Oscar'ın "Batman" oyunculuğunu ikinci defa ustalıkla sahneye koyan Paliokostas'a verilmesi gerektiğini yazdı.

"Air Koridalos'la gülmek ve ağlamak içiniz" yorumunda bulunanan gazeteler, "Cezaevinden helikopterle firar başka ülkelerde de oldu. Ancak, sadece Yunanistan'da aynı kişiler aynı cezaevinden yine bir Pazar günü kaçmayı başardı" değerlendirmesinde bulundu.

FiRAR AMATÖR KAMERALARCA KAYDEDiLDi

Koridalos cezaevinde 2008 yılında başka cezaevlerine yapılan nakillerden sonra 2 bin 100 mahkum kalıyor. 250 güvenlik elemanın görev yaptığı cezaevinden helikopterli firar, amatör kameralarca saniye saniye kaydedildi.



Atina uluslararası havalimanı Elefteros Venizelos'tan hareket eden helikopter, özel "interjet" firmasından kiralandı. Atina'nın İtea semtine gitmek için hareket eden helikopter, buradan 2 kişiyi aldıktan sonra, silah ve bombayla tehdit edilen pilot, cezaevine yönlendirildi. Yerel saatle 16:05'te cezaevi alarmının çalıştığı açıklandı. Kaçakları alan helikopter 16:20'de Afidron bölgesinde bulundu.

Bu arada senaryo yazarlarına ilham verecek ustalıkta gerçekleşen firarın ayrıntıları da gün yüzüne çıktı. İki firari, 2006 yılında gerçekleştirdikleri yine helikopterli kaçış davası için kısa bir sure once Koridalos cezaevine getirildi. Aynı koğuşta kalan mahkumlar, daha once planladıkları gibi öğlen molasında koridor kapılarını bağlayarak bahçeye çıktı. Burada yaklaşık 10 metre yükseklikte bekleyen helikopterden atılan asma merdivenle kaçmayı başardılar. Bu sırada 15 metre uzaklıktaki bir güvenlik elemanı, helikopterden tehdit edildiği için ateş etmedi. Ancak diğer 3 nöbetçi kulübesinden ateş edildi.

"Eğer helikopter ateş sonucu düşseydi, daha büyük facia yaşanacaktı" yorumu yapıldı. Firarilerin odasında yapılan incelemede, kaçış planları bulundu. Poliokostas, soygun, adam kaçırma ve suç örgütü kurmaktan 25 yıla mahkum olmuştu. Alket ise 3 kişiyi öldürmekten ömür boyu hapis cezası almıştı.