kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Uyuyan hesaplardan milyonluk vurgun

AA
Giriş Saati : 23.02.2009 15:29
Güncelleme : 23.02.2009 21:21
Yeni Haber
'Uyuyan hesap' olarak adlandırılan banka hesaplarından banka personelinin de yardımı ile 1 milyon liralık vurgun yapan 20 kişi İstanbul Bilişim Sistemleri polisi tarafından yakalandı...
İstanbul'da bilişim sistemlerini, banka ve kredi kurumlarını araç olarak kullanmak suretiyle dolandırıcılık yaptıkları öne sürülen 20 kişi yakalandı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', ''bilişim sistemleri, banka ve kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık'', ''bilişim sistemine girmek, sistemi engellemek ve bozmak'', ''banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması'', ''resmi belgede sahtecilik'', ''müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerin açıklanması'' olaylarıyla ilgili fiziki ve teknik takip başlatıldı.

Yaklaşık 7 ay sürdürülen çalışma sonucu Bakırköy, Eyüp, Esenler, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Maltepe, Sarıyer, Şişli ve Üsküdar'da tespit edilen adreslere operasyon düzenlendi.
Operasyonlarda, suç örgütüne bilgi sızdırdığı öne sürülen 2'si banka çalışanı 2'si kadın toplam 20 kişi gözaltına alındı.

Bu kişilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda, 5 adet dizüstü bilgisayar, 1 adet bilye atar tabanca, 2 adet sahte nüfus cüzdanı, 2 adet sahte sürücü belgesi, 20 adet banka ve kredi kartı, 80 adet boş plastik kart ve 1 adet kart kopyalama cihazı ele geçirildi.

Polisteki işlemleri tamamlanan bu kişiler, daha sonra Fatih Adliyesi'ne sevk edildi.

''UYUYAN HESAPLAR''IN BOŞALTILMASI

Suç örgütü üyelerinin, internet bankacılığı işlemlerine kapalı olan, uzun süre üzerinde işlem yapılmayan veya ''Uyuyan hesap'' olarak adlandırılan hesapların müşteri bilgilerini suç örgütü üyesi banka çalışanları aracılığıyla ele geçirdiği, bu bilgilerle düzenledikleri sahte kimliklerle bankalara müracaat ederek, telefon bankacılığı ile söz konusu hesapları internet bankacılığına açtırdıkları bildirildi.

Bu kişilerin ayrıca müşteriler tarafından bankaya bildirilen irtibat telefonlarını değiştirdiklerini ya da ilgili operatöre sahte kimliklerle kayıp çalıntı müracaatı yaparak, yenisi almak suretiyle müşterinin bankayla irtibatını kestikleri, internet bankacılığı şifresi aldıkları hesaplardan yine örgüt üyelerince sahte kimliklerle açılan hesaplara havale yapılarak müşterilerin hesaplarının boşaltıldığı kaydedildi.

E.K. elebaşılığındaki suç örgütünün, 2 ayrı bankadaki 17 kişiye ait ''uyuyan hesaplar''daki toplam 1 milyon TL'yi havale yoluyla, sahte kimliklerle açtırdıkları farklı hesaplara aktardıkları belirtildi.

EMNİYETTEN UYARI

İnternet üzerinden bankacılık işlemleri yürüten vatandaşları uyaran emniyet görevlileri, internet bankacılığı kullanan müşterilerin, bilgisayarların güvenliğini ön planda tutarak, güncel ve lisanslı virüs programları kullanmaları, bankacılık işlemlerini ev ve iş yerlerindeki bilgisayaralar dışında yapmamaları, uzun süre işlem yapmadıkları hesaplarını bankaları ile irtibata geçerek, bakiye bilgilerini kontrol etmelerini tavsiye etti.