kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ağrı Dağı'nda mahsur kalan 8 dağcı kurtarıldı

Giriş Saati : 21.02.2009 14:53
Güncelleme : 21.02.2009 23:54
Yeni Haber
Iğdır'da, 5 gün önce Ağrı Dağı'nın Iğdır tarafından tırmanışa geçen ve 4 bin 200 metrede hastalanan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Hakan Ersan ile birlikte 2 arkadaşı, askeri helikopterle hastaneye kaldırıldı.

Dağcıları kurtarma ekibinde yer alan Dağcılık Federasyonu eğitmeni Çetin Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ağrı Dağı'nın 4 bin 200 metresinde hastalanan KTÜ öğrencisi Ersan ile birlikte 8 kişilik dağcı grubuna ulaştıklarını söyledi.

Ersan ve 2 arkadaşının askeri helikopterle, Doğubayazıt İlçe Devlet Hastanesine kaldırıldığını bildiren Bayram, diğer 5 dağcının da Ağrı Dağı'nın 3 bin 476 metresindeki dağevine götürüldüğünü kaydetti. Bayram, ''hava çok fırtınalı ve karlı. Dağevinde biraz dinlendikten sonra 5 dağcıyla birlikte inişe geçeceğiz. Dağcılarımızın durumu iyi'' dedi.

MAHSUR KALAN 4 DAĞCI IĞDIR'A GELDİ

Ağrı Dağı'na tırmanan, ancak arkadaşlarından 1'inin rahatsızlanması üzerine dağda bir süre mahsur kalan 4 dağcı, Iğdır'a geldi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 15 Şubatta Ağrı Dağı'nda tırmanışa başlayan 8 kişilik dağcı grubundan, 4 bin 200 metrede hastalanan Hakan Ersan ve 3 dağcının bugün helikopterle Doğubayazıt'a götürülmesinden sonra diğer 4 dağcı da yaya olarak Korhan Yaylası'na indi.

Daha sonra Iğdır'a gelerek sağlık kontrolünden geçen dağcıların durumunun iyi olduğu, sadece tansiyon düşüklüğü saptandığı belirtildi.

Dağcıların grup lideri Fatih Tosun, Ağrı Dağı'na tırmanışları sırasında havanın fırtınalı ve soğuk olduğunu, ilk gün dağ evine ulaşmayı hedeflemelerine rağmen 3 bin metrede konaklamak zorunda kaldıklarını söyledi.
Ertesi gün dağ evine ulaşarak konakladıklarını anlatan Tosun, daha sonraki gün ise sabah erkenden tırmanışa geçerek 4 bin 200 metreye vardıklarını ve geceyi burada geçirdiklerini ifade etti.

Tırmanış sırasında gruptakilerde herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığını, sadece bazı dağcılarda baş ağrısı olduğunu belirten Tosun, kahvaltıdan sonra tırmanışa hazırlandıklarını, ancak Hakan Ersan'ın baş ağrısının sürdüğünü söyledi. Tosun, ''Ben kalabileceğini söyledim, Hakan da kaldı. Biz tırmanışa geçtik. Hava soğuk olduğundan 1 arkadaşımız 1 saat sonra döndü. Biz de 5 saat sonra zirve yapıp geri döndük'' dedi.

Geri döndüklerinde Hakan Ersan'ın durumunun iyi olmadığını gördüklerini, dağcının ''yüksek irtifa hastalığına'' yakalandığını anlatan Fatih Tosun, dağda yaşadıklarını şöyle aktardı: ''Hakan'ın bilinci yerinde değildi. Yerini sürekli sıcak tuttuk. Durumu federasyon yetkililerine ve jandarmaya bildirdim. Dün yardım geldi. Fakat fırtınadan yaklaşamadılar. Bugün hava biraz düzelince Hakan ve 3 arkadaşımızı alarak götürdüler. Biz de bugün çadırlarımız toplayarak aşağı indik.''

(AA)