kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bursa'da toprak kayması tehdidi

Giriş Saati : 21.02.2009 16:10
Güncelleme : 21.02.2009 22:19
Yeni Haber
Yaklaşık 2.5 yıl önce çıkan yangında adeta kül olan, ancak kısa sürede yeniden inşa edilen Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Karaköy'deki yeni yerleşim yerinde toprak kaymalarının başladığı, bu yüzden binaların ciddi bir tehdit altında olduğu öne sürüldü.

Mustafakemalpaşa'ya 45 kilometre uzaklıktaki bir dağ köyü olan ve 12 Nisan 2006'da çıkan yangınla gündeme gelen Karaköy'de yaşayan vatandaşlar, son günlerde etkili olan sağanak yağışlardan kaynaklanan toprak kaymaları yüzünden zor günler yaşıyor. Karaköy muhtarı Hidayet Uzun, ''Karaköy'ün kaderi değişti'' diye sevinirken, toprak kaymasıyla endişeye kapıldıklarını belirtti. Yeni yerleşim yerinde yağışlar sonucu yumuşayan toprağın kaymaya başladığını ileri süren Uzun, şunları söyledi:

''Karaköy'ün kaderi değişti dediğimiz anda, yağmurlarla gevşeyen zemin kaymaya başladı. Yeni yerleşim yerlerindeki bu kayma sonucu duvarlarda ve kaldırımlarda çatlamalar oluştu. Elektrik direkleri, bazı evlerin yakınında tehlike yarattığı için söküldü. TOKİ, evleri yaparken, çatılardan akacak olan yağmur sularını oluklara almadı. Buradan akan sular, duvarların diplerindeki kaldırımları çökertti. Köyün içerisinde bazı yerlere parke taşı döşendi, bazı yerlere döşenmedi. Döşenmeyen yerlerden yağmurlar ile oluşan sel suları toprağın altına daldığı için bu kaymalar oluyor kanısındayım.''

Köy sakinlerinden Hasan Demir de evinin üst tarafında toprak kaymasının başladığını dile getirerek, ''Kayma nedeniyle beton elektrik direği tehlikeliydi, yetkililer gelip kaldırdı'' dedi.

Celal Dağlı ise kaymaya başlayan toprağın, istinat duvarı olmaması nedeniyle eve doğru geldiğini öne sürerken, Şükrü Şen, evinin arkasına kaymayı önlemek için kendi imkanlarıyla istinat duvarı ördüğünü anlattı. Ali Osman Demir, ''Söze gerek yok işte, her şey ortada, görülüyor. Duvarlar çatladı, çatı ayrıldı, kaldırım çöktü. Saçaktan akan suların bunlara sebep olduğunu düşünüyorum'' diye yakınarak, evinin alt tarafında toprak kayması olduğunu ve acilen önlem alınması gerektiğini söyledi.

Bu arada, Bayındırlık İl Müdürlüğü Afet İşleri Şubesine bağlı bir ekibin, köy sakinlerinin durumu bildirmesi üzerine, iki gün önce köye gelerek incelemelerde bulundukları öğrenildi.

YANAN KÖY YENİDEN İNŞA EDİLMİŞTİ

Karaköy'de, 12 Nisan 2006 tarihinde çıkan yangında, 106 ev ile iki traktör yanmış, 200'e yakın küçük ve büyükbaş hayvan da telef olmuştu.
Felaket sonrası adeta kül olan köyde şantiye kuran TOKİ, 105 konut, 102 ahır, 10 tandır ve bir ticaret merkezi yapmıştı. Konutlar, 21 Nisan 2007'de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından törenle sahiplerine teslim edilmişti.

(AA)