kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsrail'de sandıktan Livni çıktı

(A.A)
Giriş Saati : 10.02.2009 22:16
Güncelleme : 10.02.2009 23:54
Yeni Haber
İsrail'de erken genel seçimin galibi, sandık çıkış anketlerine göre Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin liderliğini yaptığı Kadima partisi oldu.

Sabah 07.00'den başlayarak 15 saat süren oy verme işlemleri tamamlandı. Sandıklar saat 22.00 itibarıyla kapanırken, televizyonlardan da sandık çıkış anketleri anında yayımlandı.

Kanal 2 televizyonu sandık çıkış sonuçlarına göre Kadima 29, Binyamin Netanyahu'nun Likud partisi 27, aşırı sağ söylemleriyle dikkatleri üzerinde toplayan Rus göçmeni Avigdor Lieberman'ın İsrail Evimiz (Yisrael Beiteniu) partisi 15 milletvekilliği aldı. İşçi Partisi ise İsrail Evimiz partisinin ardından 13 milletvekilliği ile 4. sıraya yerleşti.

Kanal 10 televizyonunun sandık çıkış sonuçları da benzer bir eğilim sergiledi. Bu kanala göre Livni'nin Kadima'sı 30, Netanyahu'nun Likud'u 28 ve Lieberman'ın İsrail Evimiz partisi 15 milletvekilliği kazanmış durumda.

İsrail'in resmi devlet televizyonu Birinci kanal ise Kadima'nın 30, Likud'un 28, İsrail Evimiz partisinin 14, İşçi partisinin ise 13 milletvekilliği çıkardığını duyurdu.

GÜVENOYU ALABİLECEK BİR KOALİSYON OLUŞTURABİLECEĞİ NET DEĞİL

İsrail'de bugün yapılan erken genel seçimlerin ardından yayımlanan ilk sandık çıkış anketlerine göre, Kadima partisi lideri Tzipi Livni'nin, 120 üyeli İsrail Parlamentosunda (Knesset), güvenoyu alabilecek bir koalisyon kurabilmesinin kesin olmadığı belirtiliyor.

Daha önce yapılan kamuoyu araştırmalarının aksine bir gelişme ile Kadima'nin seçimden galip çıktığını gösteren sandık çıkış sonuçları, Kadima partisinin 29-30 milletvekilliği kazandığına işaret ediyor.

Halen muhalefetteki Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud ise 27-28 milletvekilliği ile Kadima'nın gerisinde kalmasına rağmen, sağ kanat partilerinin milletvekilliği çoğunluğunun, Netanyahu'ya başbakanlık şansı verebileceği değerlendiriliyor.

İsrailli siyasi yorumcular, sonuçların bu şekilde kesinleşmesi ve Arap partilerinden birinin meclise girememesi durumunda, Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in, Kadima lideri Livni'ye hükümeti kurma görevini vermeyebileceğini dile getirdi.

Sandık çıkış anketleri sonuçlarının, Merkez Seçim Komisyonu'nun tespitleriyle de doğrulanması halinde, Likud lideri Binyamin Netanyahu'nun başını çektiği, 120 üyeli Meclis'teki (Knesset) sağ partilerin oyları toplamının 63-64'ü bulabileceği, buna karşılık Livni başkanlığındaki orta-sol eğilimli milletvekillerinin sayısının 56-57 olabileceği tahminleri yapılıyor.

Nitekim, Netanyahu da Kanal 10 Televizyonu'na göre ''İsrail'in müstakbel Başbakanı ben olacağım'' dedi. Netanyahu'yu doğrularcasına, soldaki Meretz-Yeni Hareket Başkanı Haim Oron, ''Livni kazanmış olabilir ama sol kesim bir darbe yemiş görünüyor'' diye konuştu.

Bazı sandık çıkış sonuçları Meretz-Yeni Hareket'e 5 milletvekilliği verirken, bazıları ise bu partinin milletvekilliği sayısının 4 olacağını duyurdu. Arap partilerinden Hadaş ve Ra'am ta'al'ın da 4'er milletvekili çıkarabileceği tahminleri yer aldı.

Geçen seçimin sürpriz partilerinden ve mevcut parlamentoda 7 milletvekilliği bulunan Emekliler Partisi'nin ise bu kez milletvekili çıkaramayacağı öngörüldü.

Sağ kanatta yer alan aşırı dinci toplumun temsilcisi Şas'a ise 9 milletvekilliği tahmini yapıldı.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in, siyasi parti temsilcileriyle görüşmelerine başlaması ve kimi başbakan olarak tavsiye ettiklerine ilişkin görüşlerini alması bekleniyor. Geçmişte hükümeti kurma görevi mecliste en fazla üyeye sahip parti liderine verilmişti. Ancak yasalar Cumhurbaşkanı'na, parti, Meclis'te en çok sandalyeye sahip olsa bile en fazla koalisyon imkanı bulunan parti liderine görevi verme imkanı da bulunuyor.