kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"İran, ABD ile görüşmeye hazır"

Giriş Saati : 10.02.2009 15:41
Güncelleme : 10.02.2009 22:16
Yeni Haber
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, dünyanın "bir diyalog çağına" girdiğini belirterek, karşılıklı saygı temelinde olması halinde ABD ile görüşmeyi memnuniyetle karşılayabileceklerini söyledi. ..
Ahmedinejad, 1979 İran Devrimi'nin 30. yıl kutlamaları çerçevesinde yaptığı açıklamada "İran halkı (ABD ile ) görüşmelere hazır; ama adil bir havada karşılıklı saygı içerisinde olmalı." dedi.

Ahmedinejad'ın açıklaması, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin İran ile ilişki kurma fırsatları aradığını açıklamasından hemen sonra, ABD'yi "Büyük Şeytan" ilan eden Ayetullah Humeyni önderliğindeki İran Devrimi'nin 30. yıl kutlamaları sırasında gelmesi ise dikkat çekti.

Ahmedinejad, binlerce İranlıya hitaben Azadi Meydanı'nda yaptığı konuşmasında görüşmelerde iki tarafın ele alacağı konuların terör, nükleer silahların kaldırılması, BM Güvenlik Konseyi'nin yeniden yapılandırılması ve uyuşturucu ticareti ile mücadele olabileceğini belirtti. İran Cumhurbaşkanı, "Eğer gerçekten terörle mücadele etmek istiyorsanız, gelin ve terörizmin en büyük kurbanı olan İran halkı ile işbirliği yapın; böylece terör ortadan kalksınğer nükleer silahların önünü kesmek istiyorsanız, İran'ın yanında durmalısınız ki size doğru yolu gösterebilsin." ifadelerini kullandı.

ABD'nin Irak ve Afganistan'daki savaşlarına göndermede bulunarak, askergücün başarılı olmadığının kanıtlandığından dolayı dünyanın önemli bir dönüm noktasında olduğunu dile getiren Ahmedinejad, "Dünya, diyalog ve akıl çağına giriyor" diye konuştu.

Yeni Amerikan yönetiminin değişiklik getirmek istediğini ve diyalog yolunu izlemek istediğini duyurduğunu kaydeden İran Cumhurbaşkanı, "Değişikliklerin taktik icabı değil de kökten olması gerektiği çok açıktır. İran halkının doğru değişiklikleri de memnuniyetle karşılayacağı çok açıktır." şeklinde belirtti.
İran ve ABD ilişkileri, Ayetullah Humeyni'nin 1979'da ABD yanlısı Şah'ı devirmesinin ve aynı yıl Amerikan elçiliğini İranlı öğrenciler tarafından ele geçirilmesinin ardından bozulmuştu. İlişkiler, ABD Başkanı George Bush'un 11 Eylül'den sonra İran'ı "şer eksenleri"nden biri olarak ilan etmesiyle daha da kötüleşmişti.

İran'ın nükleer çalışmaları ise son yıllarda iki ülke arasındaki en büyük sorunlardan biri olarak göze çarpmıştı. ABD, Tahran yönetiminin gizlice nükleer silah ürettiğini iddia ederken, İran ise çalışmalarının barışçıl amaçlı olduğunu savunuyor.

Öte yandan Ahmedinejad, bugünkü konuşmasında İran'ın artık "bir süper güç olduğunu" ilan etti. Mahmud Ahmedinejad, İran'a yönelik tehditlerin artık kaybolduğunu söyledi.

CİHAN