kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yok aslında bir farkımız

10.02.2009
Gazze operasyonu, aşırı sağcıların oyunu artırdı, İsrail halkı birbirinin aynı "şahin" siyaset benimseyen üç liderin etrafında toplandı. Bugünkü seçimden çıkacak sonuç, bölgedeki barışın istikametini de çizecek..
5.3 milyon kişi oy kullanacak
120 milletvekili seçilecek
%2 seçim barajını aşanlar meclise girecek
42 gün içinde başbakanın kabine kurması gerekecek
61 milletvekilinin desteğini alan, hükümeti kurabilecek
52 milyon dolar seçim kampanyalarında harcandı
34 parti meclise girebilmek için yarıştı

İsrail'de yaklaşık 5.3 milyon seçmen bugün erken genel seçim için sandık başına gidiyor... Ülkede yeni iktidarın bekleneceği seçimlerden hangi parti lider olarak çıkarsa çıksın, alacağı oy tek başına iktidar olmasına yetmeyecek. Seçimlere 34 parti katılsa da esas yarış, 3 büyük parti arasında geçecek. Anketlere göre ülkede güçlü bir sağ blok, koalisyon kurarak iktidara gelecek. Ve İsrail, seçimlerden daha da sağa kaymış olarak çıkacak. Yapılan son anketlere göre ülkenin yeni başbakanı olması beklenen ana muhalefet partisi Likud'un lideri Benyamin Netanyahu, Hayfa'daki son mitinginde ülkenin en önemli ihtiyacının "güvenlik" olduğuna dikkat çekti.

KOALİSYON KAÇINILMAZ
Netanyahu ile çekişmeli bir yarış götüren iktidardaki Kadima Partisi'nin lideri Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de, Tel Aviv'de düzenlediği mitingde "ülkenin saldırılara karşı korunacağı" mesaj verdi. Bir sürpriz yapabileceğine inanılan İsrail Evimiz (Yisrael Beiteniu) Partisi lideri Avigdor Lieberman da son seçim kampanyasında bir kez daha "yaklaşık 3 hafta süren Gazze operasyonunun etkili olduğunu" savundu. Her üç parti liderinin de birbirlerine son derece yakın söylemleri olduğu, İsrail meclisinde güçlü bir sağ bloğun olacağını kaydediliyor. Gözlemcilere göre, Kadima ya da Likud hükümeti kurmak için aşırı sağcı İsrail Evimiz'le koalisyona gitmek zorunda kalacak.