kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsrail sandık başında

AJANSLAR
Giriş Saati : 10.02.2009 08:07
Güncelleme : 10.02.2009 22:16
Yeni Haber
İsrail'de 5,3 milyon dolayında kayıtlı seçmen, yerel saatle 07.00'den itibaren açılan sandıklarda oy kullanmaya başladı. Oy kullanma süreci büyük şehirlerde saat 22.00'de son bulacak...
İsrail'de güvenlik kuvvetleri seçimler nedeniyle dün akşamdan itibaren alarm durumuna geçti. Savunma Bakanı Ehud Barak'ın kararıyla dün geceden başlayarak Bugün gece yarısına kadar Batı Şeria'ya Filistinlilerin girişleri, acil sağlık durumları dışında tamamen yasaklandı.

Seçimlerde 16 bin dolayında polisin genel güvenlik için görev yapacağı bildirilirken, bunlara ek olarak 2 bin 500 dolayında gönüllü ve 4 bin 500 güvenlik elemanı da seçim istasyonları çevresinde hazır bulunacak.

Güvenlik görevlileri kalabalık merkezlerde yoğunlukla yer alırken, güvenlik kuruluşlarının da özellikle ülkenin güneyinde roket saldırılarına, kaçırma eylemlerine, ihtihar eylemcilerine ve her türlü ateş açmalara karşı hazırlık yaptığı belirtildi. Araplar ve İsrailllilerin birlikte yaşadığı Ramle, Lod ve Tel Aviv yakınlarındaki Yaffo gibi bölgelerde de özel önlemler alındı.

İsrail'in kuzeyindeki Arap kentlerinden Umm El Fehm'de, İsrailli aşırı sağ eylemci Maruh Marzel'in seçim istasyonunda gözlemci olarak bulunmasına Merkez Seçim Komisyonunun onay vermesinden sonra polis burada da alarma geçti. Marzel'in seçim gözlemcisi olarak Umm El-Fehm'e gitmesi, bölgedeki Araplar için ciddi bir provokasyon olarak görülüyor.

Ordu radyosuna göre Baruh Marzel, Umm El Fehm'de seçim gözlemcisi olarak görev yapmasını polisin engelleme hakkı bulunmadığı söyledi. Polis, yine de durumu değerlendirerek, eğer Marzel için kentte hayati bir tehlikenin bulunacağı sonucuna varırsa, Marzel'in kente girişini engellemeyi düşünüyor.

İSRAİLLİ LİDERLER OYLARINI KULLANDI

İsrail'de kamuoyunun günlerdir merakla beklediği seçimlerde halk yeni liderlerini belirlemek için sandık başına gitti.

Yaklaşık 5 milyon seçmen, 60 yıllık ülke tarihinde sağcı Benjamin Netanyahu'nun, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'ye karşı favori gösterildiği 18. parlamento seçimleri için saat 07.00'dan itibaren oy kullanma işlemlerine başladı. Seçmenler kendi seçim bölgelerinde oylarını kullanırken, seçime katılan önemli partilerden Kadima Partisi'nin yeni kadın lideri ve aynı zamanda Olmert hükümetinin Dışişleri Bakanı olan Tzipi Livni, oy verme işlemini kendi seçim bölgesi olan Tel Aviv'deki Ysav İlköğretim Okulu'nda kullandı. Oy kullanma işleminden sonra çok sayıda Livni destekçisi tezahüratlarda bulunarak Livni'ye destek çıktı. Kamuoyu yoklamaları İsrail'in bu seçimde bir adım sağa doğru kayacağını gösterirken, Livni'nin lideri olduğu merkez Kadima Partisi ile Netanyahu'un önderlik ettiği sağ kanat Likud Partisi 120 sandalyeli İsrail parlamentosu için yarışan iki ana parti olarak öne çıkıyor.

Seçimler nedeniyle dün akşamdan bu yana İsrail güvenlik kuvvetleri yoğun önlemler alırken, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın kararıyla dün geceden başlayarak bu geceye kadar Batı Şeria'ya Filistinlilerin girişleri ve acil sağlık durumları haricinde tamamen yasaklandı.

Seçimlerde 16 bin dolayında polis güvenlik için görev yaparken, yaklaşık 2 bin 500 gönüllü ve 4 bin 500 güvenlik elemanı da seçim merkezleri yakınlarında hazır bulunuyor. Kalabalık merkezlerde yoğun önlemler alan polis güçleri, Araplar ve İsraillilerin birlikte yaşadığı Ramle, Lod ve Tel Aviv yakınlarındaki Yaffo gibi bölgelerde de özel önlemler aldı. Oy kullanma süreci halen sürerken, seçimlerin büyük şehirlerde saat 22.00'de son bulacağı kaydedildi.

İSRAİL'DE ÖĞLEN İTİBARİYLE SEÇMENLERİN ÜÇTE BİRİ SANDIĞA GİTTİ

İsrail'de bugün gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde öğlen itibariyle seçmenlerin yaklaşık üçte birinin oy kullandığı belirtildi. İsrail Merkez Seçim Komitesi, yerel saatle 14.00'te (TSİ 14:00)kayıtlı 5,2 milyon seçmenden yüzde 34'ünün oy kullandığını duyurdu. Komite, ülke genelinde kurulan 9 bin 263 sandıkta halen oy kullanma işleminin devam ettiğini kaydetti.

Açıklamaya göre seçimlere katılım oranının, 2006'daki genel seçimlerde aynı saatte gerçekleşen katılıma göre yüzde 3 fazla olduğuna dikkat çekildi.