kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''İran ile diyalog çok yakında"

Giriş Saati : 10.02.2009 08:43
Güncelleme : 10.02.2009 22:16
Yeni Haber
ABD Başkanı Barack Obama, ülkesiyle İran arasında doğrudan diyalog kurulması için gereken koşulların birkaç ay içinde sağlanabileceğini umduğunu, ancak Tahran'ın da tutumunu değiştireceğine ilişkin işaret vermesi gerektiğini söyledi.

Yeni Başkan Obama, Beyaz Saray'da düzenlediği ilk büyük basın toplantısında ''İran ile en azından karşılıklı saygıya dayanan bir ilişkinin oluşturulması ihtimalinin olduğunu düşünüyorum. Ancak İran'ın da, şimdiye kadarkinden farklı davranmak istediğine ilişkin işaretler vermesinin zamanı geldi'' dedi.

Obama, ''beklentim, aynı masada yüzyüze oturabileceğimiz bir ortam için gelecek aylarda açılımlar arayacağımız yönünde'' diye konuştu.

Barack Obama, İran'ın da, ''terör örgütlerini desteklemesinin ve nükleer silah peşinde koşmasının kabul edilemez olduğunu anlamasının gerektiği'' görüşünü dile getirdi.

EKONOMİK KRİZ

Basın toplantısında ekonomik krizle mücadele için hazırlanan dev teşvik paketinin desteklenmesi çağrısını yineleyen Obama, paketin uygulanmasının gecikmesinin, ekonomik krizin felakete dönüşmesine yol açacağını söyledi.

Paketin bir hafta içinde Kongreden geçirilerek imzalanması için kendisine gönderilmesini isteyen Obama, teşvik paketine ''israf'' gerekçesiyle karşı çıkan Cumhuriyetçi rakiplerine ''siyasi oyunlar oynamamaları'' çağrısı yaptı.

Obama, ''doğru ve gerekli adımları atarsak, ekonomi gelecek yıldan başlayarak önemli ölçüde toparlanmaya başlayabilir'' dedi.

AFGANİSTAN VE PAKİSTAN

Afganistan'daki durumu da ''çok zor'' diye nitelendiren Obama, bu ülkedeki Amerikan askeri varlığının ne kadar süreceği sorusunu yanıtsız bıraktı.

Obama, ''Afganistan'da işimizin ne kadar süreceği yönünde elimde bir takvim yok.

Ancak bildiğim, el Kaide ve Usame bin Laden'in o ülkede faaliyet göstererek saldırılar planlamasına izin vermeyecek olmam'' diye konuştu.

Başkan Obama, Pakistan'ın da, Afganistan sınırındaki dağlık bölgesinde bulunan El Kaide barınaklarına izin verilmemesi için gereken koordine çabayı göstermediğini söyledi.

AA