kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rusya'dan rekor silah satışı

AA
Giriş Saati : 10.02.2009 19:14
Güncelleme : 10.02.2009 22:16
Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Rusya'nın Sovyetler Birliği sonrası dönemin silah satış rekorunu geçen yıl kırdığını, ancak küresel ekonomik krizin bu piyasadaki paylarını tehdit ettiğini söyledi.

Medvedev, Rus silah şirketi üst düzey yetkililerini kabulünde yaptığı açıklamada, Rusya'nın 2008 yılında 8,35 milyar dolarlık silah satışıyla, bu alanda önceki yıla kıyasla yüzde 10'luk bir artış sağladığını belirtti.

Küresel krizin bütün dünyayı olumsuz etkilemesinden dolayı bu yılın kolay geçmeyeceğinin çok açık olduğunu belirten Medvedev, ''Geçen yıl başardığımız şeyleri korumak için, bazı alanlarda da işbirliği seviyesini geliştirmek için daha fazla çalışmalıyız'' diye konuştu.

Medvedev, yurt dışına satılan silahların çok iyi kalitede olması ve sözleşmedeki maddelere çok sıkı bir şekilde uyulması gerektiği uyarısında da bulundu.

Cezayir, Rusya'dan satın aldığı Mig-29 savaş uçaklarını, çok düşük kalitede olduğu gerekçesiyle geçen yıl iade etmişti.

Piyasaları çok dikkatli bir şekilde izlemeleri gerektiğini vurgulayan Medvedev, ''Değişik istikametlere bakmalı, malzemelerimizi zenginleştirmeli ve şu anda bulunmadığımız piyasalara ulaşmalıyız'' ifadelerini kullandı.
Rus resmi silah ihraç şirketi Rosoboronexport Başkanı Anatoliy İsaykin, haftalık Nezavisomoye Voyennoye gazetesine yaptığı açıklamada, son 5-7 yıl içinde Çin ile silah ticaretinin sürekli düştüğünü söyledi.
Çin'in ürettiği bazı silahların Rus silahlarıyla neredeyse aynı göründüğünü belirten İsaykin, ancak Çin'in hala Rus kargo uçakları ve jet motorları gibi ürünlere ihtiyacının olduğunu belirtti.

ABD'den sonra dünyanın en fazla silah satan ikinci ülkesi olan Rusya'nın en önemli alıcıları arasında Çin ve Hindistan da bulunuyor. Moskova son yıllarda Venezuela, Cezayir ve İran ile de büyük anlaşmalar yapmıştı.

Rus silahlarının en büyük alıcısı olan Çin, kendi silahlarını üretmeye başlamasından ötürü Rusya'dan silah alımını son yıllarda ciddi oranda düşürürken, Pekin'in imal ettiği bazı silahların Ruslarınkine çok fazla benzemesinden dolayı Çin, tekstil ve elektronik sanayinden sonra silahların da taklidini yaptığı suçlamasına maruz kalmıştı.