kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Yabancı tahvile akın etti Hazine talebe yetişemedi

03.02.2009
Başta yabancılar olmak üzere yatırımcı, "Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve enflasyondaki düşüş sürer" beklentisiyle Hazine ihalesine akın etti. 3 ihaleye 42 milyar TL talep geldi. Hazine, 18.6 milyar borçlandı..
Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini sürdüreceği ve enflasyonun düşmeye devam edeceği beklentisi Türk tahvillerini yabancıların gözdesi yaptı. Hazine, son iki günde düzenlediği üç tahvil ihalesi ile 18.6 milyar TL'nin üzerinde borçlanırken yabancı ilgisi dikkat çekti. Şubatta piyasaya 20.9 milyar TL itfa yapacak olan Hazine'nin eli son ihaleler ile rahatlarken yabancıların Türk tahvillerine büyük ilgi gösterdiği dikkat çekti.

İHALELERE YOĞUN İLGİ
Dün gerçekleştirilen iskontolu tahvil ve 5 yıllık değişken faizli tahvil ihalesinde kamu ile birlikte 13.3 milyar TL'ye yakın borçlanan Hazine, 31.6 milyar TL'yi geçen teklifle karşı karşıya kaldı. Hazine 21 ay vadeli tahvil için yıllık ortalama yüzde 15.38 bileşik faizle satış yaptı. Beklentilerin üstünde talep gelen 5 yıllık tahvil için 3 ayda bir taahhüt edilen dönemsel faiz ise yüzde 4.92 oldu. Hazine önceki gün gerçekleştirdiği 13 ay vadeli tahvil ihalesinde de toplam 5.3 milyar TL'lik satış yapmıştı. Alt alta toplandığında son üç ihaleye toplam 42 milyar TL'nin üzerinde talep geldi. İhalelerde sağladığı başarı ile rahatlayan Hazine bu hafta 14.3 milyar TL'si piyasaya, 1.4 milyar TL'si kamu kurumlarına toplam 15.7 milyar TL iç borç ödemesi yapacak.

İKİNCİ ELDE FAİZ DÜŞTÜ
İhaleler sonrası ise piyasa faizleri inişe geçti. Gösterge faizin bileşik faizi gün içinde yüzde 15.51'e kadar yükseldikten sonra gün sonunda yüzde 15.34'e indi. Hazine 17 Şubat'ta da iki ihale düzenleyecek. Sıradaki ihaleler 6 ay vadeli TL cinsi iskontolu bono ile 5 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ihaleleri... İhalelerde satılacak 6 aylık bononun geri ödeme tarihi 19 Ağustos 2009, 5 yıl vadelinin ise 14 Ağustos 2013 olarak belirlendi.