kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

İkinci paketler de çare olmadı Japonya banka hissesi alıyor

03.02.2009
Ülkeler kriz önlemlerinde yeni aşamaya geçti. 16.7 milyar dolarlık şirket tahvili satın alan Japonya Merkez Bankası bankaların elindeki hisse senetlerini almak için de 11 milyar dolar harcayacak..
Küresel krizin etkisini en fazla hissettirdiği eylül ayından buyana ABD'nin ardından art arda kurtarma paketleri açıklayan ülkeler, yeni kurtarma ve harcamaları artırmayı amaçlayan teşvik paketleri de kâr etmeyince yeni önlemlere başvurmaya başladı. Zor durumdaki şirketlere destek için 16.7 milyar dolarlık şirket tahvilini satın alacağını duyaran Japonya Merkez Bankası (BOJ) bir adım daha ileri gitti ve küresel finansal krizin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla bankaların elinde bulunduğu hisse senetlerini almak için 11 milyar dolar harcayacağını bildirdi. BOJ kendi bilançosunda bir bozulmaya yol açmamak için hisse alımlarını yatırım yapılabilir şirketler için en düşük kredi notu olan BBB (-) olan şirketlerden yapacak.

2004'TE DE HİSSE ALDI
Japonya Merkez Bankası, benzer bir uygulamayı 2000 yıllarının başında almıştı. O dönemde BOJ, ticari bankaların geriye dönmeyen krediler nedeniyle güç duruma düşmesini önlemek ve borsada hisse senedi değerlerinin gerilememesi amacıyla 2004 yılına kadar 2 yıllık bir program dahilinde bankalardan hisse senedi almıştı. Japonya, gösterge faizini de yüzde 0.1 seviyesine düşürmüştü.

AVUSTRALYA'DAN YENİ PAKET
Öte yandan Avustralya hükümeti, küresel krizden korunmak için 26 milyar dolarlık teşvik paketi açıkladı. Paket alt yapı yatırımları harcamaları ile düşük ve orta gelirlilere mart ayında ödenecek nakitten oluşuyor. Avustralya daha önce de 9.9 milyar dolarlık harcama paketi açıklamıştı.Avustralya Merkez Bankası, faiz oranlarını yüzde 1 düşürerek yüzde 3.25 yaptı. Böylece, faiz oranları son 20 yılın en düşük seviyesine indi. Ekim ayında 700+150 milyar dolarlık kurtarma paketi açıklayan ABD'de yeni Başkan Barack Obama'nın hazırladığı teşvik paketi 887 milyar dolara çıkarıldı. Avrupa Birliği üyeleri 200 milyar dolarlık bir mali teşvik planı açıklamış, ülkeler bununla da yetinmeyip art arda yeni paketler açıklamıştı. İsveç hükümeti, tekrar kredi vermeye başlamalarını sağlamak amacıyla bankalara 6 milyar dolar (50 milyar kron) sermaye yardımı yapacağını açıkladı.