kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çiçekçiler Sevgililer Günü'ne hazırlanıyor

Giriş Saati : 04.02.2009 11:35
Güncelleme : 04.02.2009 23:27
Yeni Haber
Dünya Sevgililer Günü olan 14 Şubatta, Avrupa ve Rusya'da sevgililerin evlerine Türk çiçeğinin gireceği bildirildi.

Antalya İhracatçı Birlikleri (AİB) ve Antalya Kesme Çiçek İhracatçı Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'da çiçekçilerin 14 Şubat hazırlıklarını sürdürdüğünü belirterek, bu yıl geçen yıla göre Antalya'dan Avrupa ve Rusya'ya yüzde 10 oranında daha fazla çiçek gönderileceğini söyledi.

Dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Avrupa ve Rusya'da, ucuz ve kaliteli olmasından dolayı Türk çiçeğine talep olduğuna işaret eden Bağdatlıoğlu, ''Talep patlaması yaşadık. 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla Avrupa ve Rusya'ya 45-50 milyon dal kesme çiçek göndereceğiz ve 5 milyon dolar döviz girdisi sağlayacağız. Daha çok karanfil tercih ediliyor. Sevgililer Günü'nde Avrupa ve Rusya'da sevgililerinin evlerine Türk çiçeği girecek'' diye konuştu.

Dünya çiçek sektörünün küresel krizden olumsuz etkilenmesine rağmen Türkiye'de kesme çiçek ihracatında yüzde 5 artış olduğunu vurgulayan Bağdatlıoğlu, lüks gibi görünmesine rağmen özel günlerde tercih edilmesinin ve ihracatının artmasının, ekonomide önemli olduğunu gösterdiğini söyledi.

''FİYATLAR ARZULADIĞIMIZ SEVİYEYE GELİYOR''

Türk tarımın son dört yıldır döviz kurlarındaki düşüş nedeniyle sıkıntı yaşadığına dikkati çeken Bağdatlıoğlu, başta 14 Şubat Sevgililer Günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gibi özel günlerde çiçek fiyatlarının istedikleri seviyeye geldiğini bildirdi. Bağdatlıoğlu, şöyle devam etti:

''Fiyatlar arzuladığımız seviyeye geliyor. Tarım ve çiçek sektörü olarak kriz anında, herkes zor durumda iken gerçek anlamda eğitim seviyesi düşük 25 bin insana istihdam sağladığımız ve ülkemize döviz kazandırdığımızdan dolayı onurluyuz ve gururluyuz. Ekonomiye moral sağladık. Kesme çiçek ihracatına bakıldığında döviz girdisi rakamları belki çok düşük olabilir ama bugün ihracat rakamlarına bakıldığında yaş meyve sebze ve kesme çiçek sektöründe artış olduğunu görüyoruz. Kesme çiçek ihracatı Türkiye ekonomisine ve ihracatçısına moral veriyor.''

Türk çiçek üretici ve ihracatçılarının maliyetleri hesaplayarak üretimde verimliliği sağladıklarını anlatan Osman Bağdatlıoğlu, alan miktarının aynı kalmasına rağmen üretimde yüzde 15 oranında artış sağladıklarını sözlerine ekledi.

(AA)