kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Dün Roma’da Valeria Golino ile 50’nci yaş günü pastasını da kesen Ferzan Özpetek çok sevinçliydi.

Özpetek'ten kanserle mücadele için film

YASEMİN TAŞKIN ROMA
03.02.2009
Dün 50 yaşına basan Ferzan Özpetek, Yağmur Adam ile tanınan güzel yıldız Valeria Golino ile kanserle mücadele için kısa film çekti. Yönetmen SABAH'a yeni filminin bir komedi olacağını da açıkladı..
Yönetmen Ferzan Özpetek, dün Roma'daki Sinema Evi'nde hem 50'nci yaşını kutladı, hem de AIRC İtalyan Kanser Araştırma Derneği yararına hazırladığı kısa filmi ilk kez izleyicilere sundu. Basının karşısına gayet neşeli ve yarım asırlık hayatından fevkalade memnun şekilde çıkan yönetmen, "Daha ne isteyebilirim ki, arkadaşlarım, dostlarım yanımda, sağlığım yerinde bundan iyi yaşgünü hediyesi olamaz" dedi. Özpetek'in Kanser Araştırma Derneği yararına ustalıkla hazırladığı kısa filmde başrol, bu kez çocuklarındı. Araştırma ruhunun temsili, sınıfta kolaj çalışması yapan bir grup çocuğa verilmiş, bu ortamda yalnız ve hüzünlü bir biçimde gruptan uzak duran bir çocuk ise ünlü oyuncu Valeria Golino'nun gülümsemesiyle cesaretlendirilmiş görünüyor. Harem Suare'de de rol alan, seyircilerin Hot Shots! ile Yağmur Adam (Rain Man) filminde, Tom Cruise ve Dustin Hoffmann'ın yanında hatırlayacakları güzel oyuncu ise Kanser Araştırma Derneği'nin koruyucu ve güven verici yanını temsil ediyor. Kanser gibi gerçek yaşamda göğüslenmesi zor bir temayı ünlü yönetmen umut ve güven unsurları üzerinden işliyor. Özpetek, "Bu hastalıktan en çok acı çeken çocuklar," derken kendi yakınlarının deneylerini de aktarıyor. Özpetek'e göre, bu hastalık çocuklardan saklanmamakla birlikte, belli bir duyarlılıkla konuşulmalı.

540 SALONDA BİRDEN
Özpetek'in kanser araştırmalarına katkı için Valeria Golino ile birlikte yaptığı film, İtalya'da 540 sinema salonunda birden, filmlerden önce gösterilecek. Bu kısa film, televizyon ve youtube dahil olmak üzere birçok internet sitesinde yer alacak. Özpetek, hem yaşgününü kutladığı hem de kanser gibi önemli bir hastalıkla ilgili kısa filmini sunduğu bu günde, "Arkadaşlarıma vasiyet ettim, ölümcül bir hastalığa yakalanırsam sürünmek istemiyorum, hayatıma son versinler," diyor. İtalya'da Katolik Kilisesi'nin 'ötanazi'ye karşı büyük mücadele verdiği bir dönemde Özpetek'in bu çıkışı dikkat çekici. İtalya'da dikkatle dinlenen yönetmen ayrıca, "Kilise kendi görevini yapıyor. Kendi inancını savunması normal. Burada devletin yasalarla görevini yapması lâzım. Yasalar insanlara seçim özgürlüğü tanımalı," diyerek düşüncesini açıklıyor. Özpetek'e aile içi şiddeti anlatan Mükemmel Bir Gün'den sonra gelecek için projelerini soruyoruz: "Son filmim oldukça dramatik ve güçlü bir filmdi. Şimdi gülmeye, eğlenmeye, arkadaşlarımla yiyip içmeye ihtiyacım var. Yazın yapacağım film böyle bir atmosferde geçecek". Özpetek, yeni filmin bir komedi filmi olacağını açıklarken, ısrarlar üzerine "Podüktörüm çok kızacak ama söyleyeyim, konusu iki erkek kardeşin hikâyesi, ancak her zaman olduğu gibi kadınlar yine hikâyenin sonunda ortaya çıkıyorlar," diyor. Ünlü yönetmen "Her şey karanlık, zor, nefret, ırkçılık almış başını gidiyor, ağır bir atmosfer var, gülmeye, şakalaşmaya, arkadaşlarımızla bir arada olmaya ihtiyacımız var," diyerek yeni filminin atmosferini şimdiden açıklıyor. Galiba Ferzanseverler, bu kez bir 'Özpetek Komedisi' izlemeye hazır olmalı.