kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"İhracatta %25 düşüş bekliyoruz"

AA
Giriş Saati : 03.02.2009 11:07
Güncelleme : 03.02.2009 19:57
Yeni Haber
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ''İhracat rakamlarında önümüzdeki bir iki ay içerisinde yüzde 20-25 arasında, yıl sonu hedefinde ise yüzde 17 düşüş bekliyoruz'' dedi.

Büyükekşi, ocak ayı ihracat rakamlarını açıklamak için geldiği Hatay'ın İskenderun ilçesinde yaptığı açıklamasında, ABD'de başlayan ve tüm dünyaya yayılan krizin etkilerinin giderek arttığını, dünya ekonomilerinin ise ancak 2010 yılının başlarından itibaren toparlanmaya başlayacağının öngörüldüğünü söyledi.

İhracat rakamlarında hedeflerden sapma ve gerileme olduğunun altını çizen Büyükekşi, şöyle konuştu:

''Aralık ayında ihracatta yüzde 25 düşüş olmuştu. Ocak ayı ihracatı da yüzde 27 düştü. Biz bu gerilemeyi ön görmüştük. Bunun önümüzdeki bir iki ay içerisinde de yüzde 20-25 arasında devam edeceğini düşünüyoruz. 2009 yılı sonu ihracat hedefinde yüzde 17 düşüş bekliyoruz. Bunu da son derece doğal karşılıyoruz. Bizim ihracat yaptığımız pazarlardaki talep düşüklüğü bunu yaratıyor. İkinci çeyrekten sonra dış piyasalarda oluşacak gelişmelere paralel ihracatımız da ona göre şekillenecek, şu anda önümüzü net olarak göremiyoruz.''

''İHRACATÇI POZİTİF AYRIMCILIK İSTİYOR''

Büyükekşi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın bölgesel ve sektörel teşvik için çalışması olduğunu belirterek, TİM olarak bu çalışmayı desteklediklerini bildirdi.

Türkiye'nin bundan sonraki stratejisini üretme ve ihraç üzerine oluşturması gerektiğine dikkati çeken Büyükekşi, ''Üreterek ve ihraç ederek büyümemiz, bu şekilde döviz kazanmamız lazım. Sektörel uygulanacak politikalardan da ihracatçılar lehine pozitif ayrımcılık istiyoruz'' dedi.

''GELİŞMİŞ ÜLKE YERİNE ORTA VE AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER''

İhracatçıların mutlaka yeni pazarlar oluşturması gerektiğini belirten Büyükekşi, ''gelişen ülkeler yerine orta ve az gelişmiş ülkelere ihracatı kaydırmak'' gerektiğini söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Yemen, Peru, Vietnam gibi ülkelere yapılan ihracatlarda önemli artışlar olduğunu hatırlatan Büyükekşi, şunları kaydetti:

''İhracatımızda yüzde 300-400, hatta 600-700'e varan artışların yaşandığı ülkeler var. Biz devamlı olarak körfez ülkeleri demiyoruz, körfez ülkeleri bunlardan sadece bir kısmı. Afrika ülkelerinden bahsediyoruz. Uzak doğu ve yakın doğu ülkelerinden bahsediyoruz. Önemli olan burada mümkün olduğunca ekonomisi 2009 yılında büyüme göstermeyip de büyüme hedefi olan ülkeler olmalı. Krizin etkilerini bu ülkelerle atlatırız.''