kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Enflasyonu daha fazla aşağıya çekeceğiz"

Giriş Saati : 03.02.2009 19:56
Yeni Haber
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ''sırf enflasyonu tek haneye indireceğiz, daha fazla aşağıya çekeceğiz, buna karşılık ticareti, tüketimi azaltacağız şeklinde bir tutumun benim ağzımdan, tarafımdan tasvip görmeyeceğini belirtmek istiyorum'' dedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulunu da eleştiren Çağlayan, mutlaka faiz düşürecek bir yapının olması gerektiğini kaydetti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV) Yönetim Kurulu üyelerini makamında kabul ederek bir süre görüştü ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta Çağlayan, tek haneli enflasyonu mutlaka devam ettirme kararlılığında olduklarını, bunun, orta vadeli programın yanı sıra hükümet programında da yer aldığını anımsattı.

Çağlayan, şunları söyledi:
''Bugün içinde bulunduğumuz şartlarda dünyada çok şiddetli bir küresel krizin yaşandığı bir ortamda enflasyonun tabii ki tek haneli, düşük olması, bizim iç ticaretimizin, tüketimin de mutlaka devam etmesini sağlayacak bir yapıda olması lazım. Sırf enflasyonu tek haneye indireceğiz, daha fazla aşağıya çekeceğiz ama buna karşılık ticareti, tüketimi azaltacağız şeklinde bir tutumunda benim ağzımdan, tarafımdan tasvip görmeyeceğini belirtmek istiyorum.''

PARA POLİTİKASI KURULUNA ELEŞTİRİ

Türkiye'de çok kuvvetli bir iç piyasa bulunduğunu, reel sektörün, 2007 yılı sonu itibariyle 1,7 trilyon liralık toplam hasılatı bulunduğunu anımsatan Çağlayan, şöyle devam etti:
''Türkiye'nin diğer ülkelerden farkı 1,7 trilyon liralık 2007 rakamından bahsediyorum bir iç pazarı, iç piyasası vardı. Dolayısıyla iç pazarı, iç piyasayı da hareketlendirecek mekanizma düşünmek lazım. Yani sadece Para Politikası Kuruluna söylüyorum tabii bunları. Sadece (enflasyon benim temel önceliğim, temel hedefim, temel odağım) diyemeyiz. Böyle bir ortamda, yani ticareti durmuş, insanları işsiz kalmış (olduğu) bir ortamda enflasyonu çok da aşağıya indirirseniz bir faydası olmayacak. Yani enflasyonun tek haneye gelmesinden dolayı, düşük enflasyondan faydalanacak işlerin ve işlemlerin devam etmesi gerekiyor. Bu noktada şu an için bugünkü şartlarda evet düşük çıksın. Ama bizim ticaretimizi artıracak mekanizmayı, yani faiz düşürecek bir yapının da mutlaka olması gerektiğini tekrar ifade etmek istiyorum.''