kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Sanayici krize 1000 gün kurban verdi

KERİM KARAKAYA
02.02.2009
Küresel kriz nedeniyle talep dibe vurunca, sanayici ayakta kalabilmek için Eylül 2008'den bu yana üretime bin gün ara verdi. En çok üretime mola veren otomotiv şirketleri oldu. Eylülde 28, ekimde 61, kasımda ise 80 gün üretime ara verme kararı alan şirketler için en zor ay aralık oldu. Aralık ayında tam 585 gün üretimi durdurma kararı alındı, ocakta 221 gün mola verildi..
Küresel kriz, Türk sanayisinin devlerine bin işgünü kaybettirdi. Kredi krizinin güven krizine dönüştüğü 2008 Eylül'den bu yana dünya çapında gerileyen talep ve artan belirsizlikler sanayiciyi zor duruma soktu. Üretimine ara veren şirketler arasında otomotiv ve yan sanayi şirketleri başı çekiyor. Eylülden bu yana Ford Otomotiv üretimine 82 gün ara vermek zorunda kalırken, 19 Aralık'ta 300 kişiyi işten çıkardı. Otomotiv devleri Renault 33, Tofaş 21, Mercedes Benz 35 ve Toyota 14 gün üretime mola verdi. Otomotivde yaşanan sert talep daralması yan sanayiyi de vurdu. Goodyear 18, Brisa 9, Ditaş Yedek Parça 40, Bosch Fren 20 gün üretimini durdurdu.

EN KARANLIK AY ARALIK OLDU
Eylülden itibaren kendini küresel bir güven krizinin ortasında bulan sanayici için en zor ay, aralık oldu. Eylülde 28 gün, ekimde 61 gün, kasımda 80 gün üretime ara verme kararı alan sanayi için en zor ay aralık oldu. Aralık ayında tam 585 gün üretime ara verme kararı alındı. 2009'a zor global koşullarda başlayan reel sektör, ocakta toplam 221 gün üretime ara verirken, şubatta şu ana kadar 102 gün üretim durdurma kararı verildi.

RADİKAL ÖNLEMLER ALINIYOR
Bütün sanayiciler üretime ara vererek ayakta kalacak kadar şanlı olamadı. Halka açık olan ve Türkiye'nin en büyük birçok sanayi şirketi, fabrikalarını tamamen kapatmak zorunda kaldı. Sönmez Filament üretimini tamamen durdurma kararı kaldı. Eczacıbaşı Yapı, Kütahya Porselen, Batıçim Çimento, Aksu İplik, Afyon Çimento, Konya Çimento, Petrol Ofisi ve Hektaş bazı fabrikalarını tamamen kapattılar. Ege Seramik hem üretimini, hem de işçi sayısını yüzde 25 azaltmak zorunda kaldı. ÇBS Boya ocaktan itibaren her cuma, Cemtaş Çelik ise haftalık olarak üretime ara veriyor. Ege Gübre, 5 Aralık'ta aldığı kararla üretimini belirsiz bir tarihe kadar erteledi. Printaş üretim bölümünde haftalık çalışma gününü 4'e düşürdü. Şirket, aynı nedenlerle ocakta haftalık çalışma gününü 6'dan 5'e düşürmüştü.

ÜRETİME DÜN DE MOLA VERİLDİ
Oyak Renault dün 10 gün otomotiv üretimine ara verdiğini açıkladı. Yan sanayici de zor günler geçiriyor. Federal Mogul Piston iptal edilen siparişler nedeniyle piston hattında 2 Şubat-29 Mart tarihleri, pim üretim tesisinde ise 23 Şubat-29 Mart tarihleri arasında üretim yapmayacak. Olmuksa, üretime başlama tarihini 4 gün uzattı.