kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

TMSF'nin Lehman operasyonu

Eyyüp Karagüllü / FORBES
Giriş Saati : 03.02.2009 09:43
Güncelleme : 03.02.2009 19:57
Yeni Haber
Bugünlerde Londra'daki iki danışmanlık şirketi, Alvarez&Marsal ile PricewaterhouseCoopers, geçen yılın eylülünde batan Lehman Brothers'ın Türkiye'deki iştiraklerinden RCT ve LBT Varlık'ın satışı için oldukça yoğun mesai harcıyor. Geçen yılın sonunda başlayan satış sürecinde aslında sona gelindi. Yatırımcıların ilk tercihi olan LBT Varlık'ın satışı tamamlanmak üzere. Şirketin yeni sahipleri şu anda Amerika'daki iflas mahkemesinden onay gelmesini ekliyor.

RCT Varlık ise artık Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satın alındı. Lehman Brothers ve Fiba Holding (TMSF'nin de yüzde 0,01'lik bir payı var) tarafından kurulan şirket, Eylül 2005'de TMSF'nin 934 milyon dolarlık alacağını satın almıştı. Taraflar arasında yapılan sözleşme gereği, şirketin iflası durumunda TMSF'nin "hisseleri geri alma" hakkı doğuyordu.

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, 1 Ekim 2008'de yaptığı bir açıklamada, "kötü alacaklarını sattıkları RCT ile yapılan sözleşme gereği kendilerine bir ay zaman tanıdıklarını" söylemişti. Geçen ay başında ise harekete geçtiler. Ve Fon, RCT'nin hisselerinin Lehman Brothers UK Re Holdings'e ait olan yüzde 74,93'ünü (yüzde 24,97'si Fiba Holding'e ait) geri aldı. FORBES'e konuşan ve satış sürecini yakından takip eden bir danışmanlık firması yöneticisi, RCT Varlık'ın tasfiyesini yürüten PricewaterhouseCoopers Londra'nın bu operasyondan fazlasıyla rahatsız olduğunu söylüyor.

Ama TMSF'nin "altın hissesini" kullanmayacağını düşünmek safdillik olurdu. Çünkü Türkiye'deki ilk borç satışına (2005 Eylül) konu olan şirket, 161 milyon dolar ve TMSF'nin alacaklı olduğu davalardan kazandıklarının yüzde 43'ünü geri ödeme garantisi karşılığında fonla anlaşmıştı. Ancak TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün Referans Gazetesi'nde yer alan beyanına göre bugüne kadar sadece "220 milyon dolar" ödeme yaptılar. Yani anapara hariç TMSF'nin kasasına sadece 60 milyon dolar girdi. Toplam alacak portföyünün o dönem için 934 milyon dolar olduğunu düşünürsek RCT Varlık'ın tahsilat yapabildiğini söylemek zor. TMSF Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Yusuf Adıgüzel, TMSF'nin RCT Varlık konusundaki politikasının henüz netleşmediğini söylüyor. "TMSF sözleşmede yer alan hakkını kullandı. Şimdi şirketi TMSF satabilir ki öncelik elbette Fiba Holding'de olacak. Ama şirketin Fon bünyesinde tutulması da güçlü bir olasılık."