kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Putin, krizi kusursuz fırtınaya benzetti, Çin işbirliği önerdi

29.01.2009
Dünya Ekonomik Forumu'na 41 devlet başkanı ve başbakanın katılması rekor olduğu belirtildi. Açılışta konuşan Putin ve Çin Başbakanı Jiabao uluslararası işbirliği şart mesajı verdi..
Ekonomi ve siyaset dünyasının liderleri İsviçre'nin Davos kasabasında bu yıl 39'uncusu düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda (WEF) biraraya geldi. Son 40 yılın en önemli zirvesi olarak nitelendirilen bu yılki forumda 96 ülkeden, 2 bin 500 katılımcı olduğu açıklandı. Önceki 38 zirveden en önemli farkı ise kamulaştırılan şirketler nedeniyle devletin ön plana çıktığı bir ekonomik yapıda 41 devlet ve hükümet başkanının ağırlanacak olması. yapılan duyurular devlet katındaki bu katılımın rekor olduğu yönünde.

İZOLASYONU REDDETMELİYİZ
Dünyayı etkisine alan krizde iyileşme işaretlerinin henüz yeterli olmaması Davos'un bu yılki gündeminin de "Kriz Sonrası Dünyasının Biçimlendirilmesi" olarak belirlenmesine neden oldu. Forumda, Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki heyet temsil ediyor. Forumun en gözde iki konuşmacısı; protestolar altında Davos'a gelen Çin Başbakanı Wen Jiabao ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'di. Putin, krizi 'kusursuz fırtına'ya benzetti. Krizin çözümü için işbirliğinin 'olmazsa olmaz' gördüğünü belirten Putin, "İzolasyoncu yaklaşımı reddetmeliyiz ve ekonomik egoizmden vazgeçmeliyiz" diye konuştu. Putin, G20'de alınan 'ticari bariyerlerin kaldırılması' konusunda hemfikir olduğunu da sözlerine ekledi. Jiabao ise "Çin'in tüm zorluklara karşın yüzde 8 büyümesini umut ediyorum" diyerek başladığı konuşmasında azalan dış talep, artan işsizlik ve küçülme baskısı ile mücalede ettiklerini söyledi. 4 trilyon yuanlık ekonomik paketin olumlu etkilerinin bu yıl görülmeye başlayacağını iddia eden Jiabao, "Ticari korumacılık krizden daha kötü etkilenmemizden başka işe yaramayacak" diyerek ülkelerin tek tek aldığı önlemlerin fazlaca işe yaramayacağını savundu.
Haberin fotoğrafları