kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Merkez Bankası'ndan bankalara likidite desteği kredisi

ANKA
Giriş Saati : 29.01.2009 16:07
Güncelleme : 29.01.2009 17:20
Yeni Haber
Merkez Bankası, bankalara özkaynaklarının iki katına kadar likidite desteği kredisi kullanma olanağı sundu. Krediler, birer aylık vadelerle, en fazla bir yıl süreyle kullandırılacak.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, likidite desteği kredisi olanağı sunulmakla birlikte Türk bankalarının dayanıklı ve iyi durumda olduklarını ifade edildi.

KREDİ KULLANIMINA GEREK KALMAZ AMA...

Buna karşın Merkez Bankası Yasası'nın Merkez Bankası'na, banka sisteminde belirsizlik ve güvensizlik oluşması ve fon çekilişlerinin hızlanması halinde, haklarında belirsizlik ve güvensizlik oluşan bankalara, şartları Merkez Bankası tarafından kararlaştırılmak üzere, fon çekilişlerini karşılayacak miktarda kredi verebilme yetkisi tanıdığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

"Merkez Bankası, bankacılık sisteminin dayanıklı yapısı ve mevcut araçların etkinliğini dikkate alarak, bundan sonraki dönemde de söz konusu kredinin kullandırılmasına gerek kalmayacağını değerlendirmekte, ancak, 16 Aralık 2008 tarihli "2009 Yılında Para ve Kur Politikası' konulu basın duyurusunun 50. maddesinde belirttiği gibi, her türlü olumsuz koşullara önceden hazırlıklı olmayı, olağanüstü şartlar altında kullandırılabilecek kredi imkanlarının kullandırma esasları hakkında bankacılık sistemini ve kamuoyunu şeffaf bir şekilde bilgilendirmeyi faydalı görmektedir."

Bu çerçevede yayımlanan yönetmeliğe işaret edilen açıklamada, kredi şöyle açıklandı:

"Yönetmelik uyarınca krediler; avans şeklinde, birer aylık vadelerle, en fazla bir yıl süreyle kullandırılacak. Bu tür kredilerin faizinin merkez bankalarının normal açık piyasa işlemleri faiz oranından daha yüksek belirlenmesi temel ilkesi dikkate alınarak, Merkez Bankası'nın Bankalararası Para Piyasası gün içi işlemleri için belirlediği borç verme faiz oranından; mevcut durumda, Bankalararası Para Piyasası'nda kabul edilen teminatlar karşılığında, kredi başvurusunda bulunan bankanın özkaynaklarının iki katı ile sınırlı olmak üzere kullandırılacaktır."