kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Marka koruma yasalaştı 9 bin dava affa uğrayacak

PINAR ÇELİK
29.01.2009
Taklidin önüne geçmeyi esas alan Marka Koruma Kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı. Ancak 5 Ocak 2009'da çıkan kanun, bu tarihten önceki ceza davalarına af getiriyor..
Marka sahibinin izni olmadan üçüncü kişilerin marka kullanımını yasaklayan ve cezaları artıran kanun hükmünde kararname kanunlaşıp resmi gazetede yayımlandı. 5833 sayılı "Markaların Korunması Kanunu" marka tescilinden doğan hakkın kapsamını da genişletiyor. 1995'ten itibaren kanun hükmünde kararnameyle taklit ürünlerle mücadele edildiğini, kanunla birlikte korumanın genişletildiğini ve ceza sürelerinin artırıldığını dile getiren Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı Selçuk Güzenge, buna rağmen kanunun en önemli açığının 5 Ocak'tan önceki davaların affa uğraması olduğunu söyledi. Güzenge, "5 Ocak'tan önce görülen yaklaşık 9 bin ceza davası affa uğrayacak. Durumu Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan'a ilettik. Çözüm için uğraşıyorlar" dedi.

MARKA ZARARLI ÇIKACAK
Bugüne kadar Levi's, Ford, Quick Silver gibi markaların avukatlığını yapan Eşref Alaçayır ise, kanunun bu şekliyle suçluların elini kuvvetlendireceğini söyledi. "Baskınların ya da mal toplatmaların şikayete bağlı olması ve savcılıktan alınacak arama izniyle bu işin yapılacak olması süreci de uzatıyor. Siz izin alıp o depoya gidene kadar suçlu çoktan olay mahallini terk etmiş oluyor" diyen Alaçayır, ceza kovuşturmasının hakim ve icra memurlarıyla yapılmasının mümkün olmadığını söyledi.