kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hillary Clinton Babacan ile görüştü

Giriş Saati : 25.01.2009 15:51
Güncelleme : 25.01.2009 17:04
Yeni Haber
ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dün mevkidaşı Ali Babacan ile bir telefon görüşmesi yaptı. Clinton, görüşmede ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi olarak atanan George Mitchell'in bölge gezisi sırasında "mutlaka" Türkiye'ye uğramasını istediğini ifade etti. Bu arada, Babacan, Mitchell'in ziyaretinin tarihinin belirlenmesi için çalışmaların yapıldığını belirtirken ziyaretin önümüzdeki hafta gerçekleşebileceğini ortaya koydu.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, AB tarafından düzenlenen Gazze toplantısına katılmak üzere Brüksel'e hareket etmeden önce Esenboğa Havaalanında düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine dün (Cumartesi günü) Hillary Clinton ile bir görüşme yaptığını anlattı.

Görüşme sırasında Clinton'un, ABD'nin yeni Ortadoğu Özel Temsilcisi olarak atanan George Mitchell'in "mutlaka" Türkiye'ye uğramasını istediğini söylediğini anlatan Babacan şunları söyledi:

"Ben dün (Cumartesi günü) ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı ile bir telefon görüşmesi yaptım. Ve o telefon görüşmesinde bana Sayın Mitchell'i bölgemize göndereceğini ve mutlaka Türkiye'ye de uğramasını istediğini söyledi ve benimle de bir görüşme yapmasını çok önemsediğini söyledi."

Ali Babacan, şu anda tarih üzerinde çalıştıklarını belirtirken de ziyaretin önümüzdeki hafta gerçekleşebileceğini ortaya koydu.

BRÜKSEL'DEKİ GAZZE TOPLANTISI

Dışişleri Bakanı Babacan, Brüksel'de bu akşam bir çalışma yemeği formatında gerçekleşecek Gazze toplantısına ilişkin bilgi verirken toplantıda Türkiye'nin görüşlerini dile getireceğini anlattı.

Gazze'de durumun "kırılgan" olduğunu, ilan edilen ateş kesin kalıcı kılınması için Mısır'da sürdürülen çabaların önem taşıdığını belirtti. Türkiye'nin yoğun bir telefon trafiğini yapıldığını kaydeden Babacan, Mısır ile görüştüklerini belirterek, "Umarız ki bu temaslardan somut sonuçları alınabilir" dedi.

Bu arada, Gazze'nin "açık bir hapishane" konumundan çıkarılması gereğini vurgulayan Babacan, Gazze'ye yardımları ile ilgili olarak uluslar arası toplantıların düzenlenebileceğini de söyledi.

GAZZE SINIRINDAN BEKLENTİLEN TÜRK HEYETİ İÇİN İZİN SAĞLANDI

Ali Babacan'ın bir soru üzerine de Gazze'ye girmesine izin verilmeyen Türk heyeti için Türk Büyükelçiliği aracılığıyla Mısır hükümeti ile temasa geçildiğini ve dün izin alındığını belirtirken de heyetin bir iki saat içinde giriş yapacağı beklentisini dile getirdi.

Geçişlere izin Mısır İstihbarat Servisince verildiğine işaret eden Babacan, Gazze'ye giriş yapmak isteyenlerin mutlaka önce izin almaları tavsiyesinde bulundu. Babacan, şimdiye kadar Gazze'ye 60'dan fazla Türk doktorunun giriş yaptığını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Babacan, diğer bir sorunun karşısında Türk hükümetinin Gazze olaylarına gösterdiği tepkinin ilk olarak insani bir tepki olduğunu vurgularken, "Kuşkusuz İsrail hükümetinin politikalarına da tepkimiz var" dedi.

Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın defalarca "antisemitizm"in, bir insanlık sucu olduğunu ifade ettiğine de dikkat çekti.

ANKA