kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Nükleer pahalı geldi 21.16 cent zarf iade edildi

19.01.2009
İlk nükleer santral için açılan ihalede, Rus-Türk ortak girişim grubunun 15 yıl satacağı elektrikte kilovatsaat başına 21.16 centlik ortalama fiyat teklifi, beklentilerin üstünde çıktı. Beklentiler 12-15 cent aralığındaydı..
Türkiye'nin Mersin-Akkuyu'da kurulacak nükleer santral için açılan ihalede Atomstroyexport- Inter Raoues-Park Teknik (Ciner Grubu) ortak girişim grubunun devlete 2015'ten başlayarak 15 yıl süresince satacağı elektriğin fiyatı beklentilerin üstünde çıktı. Grup, birim fiyat olarak ağırlıklı ortalama kilovatsaat başına 20.79 cent, değerlendirmeye esas indirgenmiş birim fiyat olarak ise 21.16 cent teklifte bulundu. Beklentiler, 12 ila 15 cent arasında değişiyordu. Nükleer santral ihalesinde teklifler, 24 Eylül 2008'de alındı. İhaleye yalnızca Atomstroyexport- Inter Raoues-Park Teknik Ortak Girişim Grubu teklif verdi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), ortak girişim grubunun teknoloji teklifini 'uygun' buldu. İhalede, son tur dün gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda yapılan toplantıda, yatırımcı grubun devlete 15 yıl süreyle satacağı elektrik fiyatına ilişkin teklifi açıldı. Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt AŞ (TETAŞ) Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı Yaşar Çakmak'ın yaptığı açıklamaya göre teklife ilişkin ayrıntılar şöyle:

86.4 milyar dolarlık alım yapılacak
* Atomstroyexport-Inter Raoues- Park Teknik Ortak Girişim Grubu...
* Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güçte nükleer santral kuracak.
* Yatırımcı gruba, santral veya üniteler 2015 yılında devreye girmek koşuluyla 15 yıl elektrik alım güvencesi verilecek (Santral, toplam 60 yıl işletmede kalacak). Grup, 15 yıllık dönemde 415 milyar 517 milyon 797 bin 649 kilovatsaat elektrik üretmeyi taahhüt etti.
* Atomstroyexport-Inter Raoues- Park Teknik Ortak Girişim Grubu, birim fiyat ağırlıklı ortalama olarak kilovatsaat başına 20.79 cent, değerlendirmeye esas indirgenmiş birim fiyat olarak ise 21.16 cent teklifte bulundu.
* Grubun, değerlendirmeye esas toplam satış tutarı 86 milyar 367 milyon 454 bin 750 dolar olarak kayıtlara geçti.

Nükleer teknolojiyi transfer şartı var
Rusya'nın Finlandiya, İran ve Romanya'da da benzer çalışmaları bulunuyor. Çernobil olayı sonrasında imajını düzeltmek için Rusya bu tür projeleri yapmaya ihtiyaç da duyuyor. Türkiye şartnameye göre ilk nükleer santral inşaatı ile birlikte nükleer teknolojiyi de öğrenmeye başlayacak. llke etapta yüzde 60 olan know-how aktarımı daha sonraki paketlerde daha da artırılacak.

Türkiye'de maliyet en fazla 6 cent olur
Uranyumun elektrik üretim maliyetine etkisi yüzde 20. Fiyata çok etkisi yok. OECD ülkelerinde nükleer ile elektrik üretim maliyeti 2-5 cent civarında. Buna söküm maliyeti dahil değil. Türkiye'de de bu en fazla 6 cent olabilir. Yani 1-1.5 centlik söküm maliyetini de eklerseniz. Bu fiyat ortaya çıkıyor.

Zarf açılmadı bile
1- Atomstroyexport-Inter Raoues-Park Teknik'in, devlete 15 yılda satacağı elektriğin 20.79 cent olan ortalama birim fiyatını düşürmek üzere verdiği son dakika zarfı 'açılmadan' iade edildi.

2- TETAŞ, ortak girişim grubunun kamuoyuna açıklanan 20.79 centlik teklifine ilişkin raporunu, Enerji Bakanlığı'na gönderecek. Enerji Bakanlığı, raporu Bakanlar Kurulu'na sunacak. Son kararı Bakanlar Kurulu verecek.

3- Atomstroyexport-Inter Raoues-Park Teknik, 2016-2030'u kapsayan 15 yıllık dönemde devlete satacağı elektrik için her yıl azalan bir seyir izleyen teklif verdi. Elektrik satış fiyatının 2016 yılı yaklaşık 27 cent, 2030 yılı yaklaşık 16 cent düzeyinde olduğu öğrenildi. 15 yıllık ortalama ise 20.79 cent.
Haberin fotoğrafları