kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Obama'yı alkışlarla oturacağı koltuğunda enkaz bekliyor

19.01.2009
Bugün başkanlık görevine başlayacak Barack Obama tam bir enkaz devralıyor. Son çeyrekte ekonomisi 0.5 daralan ülkede işsizlik oranının yüzde 9'a ulaşması hatta geçmesi bekleniyor..
ABD başkanlığına seçilen Barack Obama bugün Kongre'de düzenlenecek törenle yemin ederek dört yıllık görevine resmen başlayacak. ABD'nin 44'üncü başkanı olarak görevi üstlenecek olan Obama tam bir enkaz devralıyor olacak. Zira, mortgage ve finans krizi derken, artık otomotiv ve perakende başta olmak üzere bütün reel sektör krizden etkilenmiş durumda. Son çeyrekte ekonomisi 0.5 daralan ülkede işsizlik oranı için artık iki haneli rakamlar telaffuz ediliyor. ABD'de yüzde 7.2 civarında olan işsizlik oranının, bu yıl sonunda yüzde 9'a ulaşması hatta geçmesi bekleniyor. 2008'te işlerini kaybedenlerin toplamının 2.5 milyona çıktığı belirtiliyor. Geçen yıl 455 milyar dolarla rekor kıran bütçe açığının ise bu yıl 1.2 trilyon dolara yükseleceği hesaplanıyor.

CANLANDIRMA PAKETİ
Obama 4 Kasım'daki başkanlık seçiminin ardından, ekonominin birinci önceliği olduğunu göstermek üzere, ekonomi danışmanlarıyla bir toplantı yapmış, ilk basın toplantısında da yeni bir ekonomik paket hazırladığını açıklamıştı. Obama, vergilerin düşürülmesini ve devlet harcamalarının artırılmasını içeren yaklaşık 825 milyar dolarlık ve iki yıla yayılacak bir ekonomik teşvik paketi hazırladı. Ekonomiyi canlandırma paketinin 275 milyar doları geçici vergi indirimini içeriyor.

DOKTOR OBAMA
Verdiği bir demeçte "Ekonomi çok hasta. Ekonomik daralmanın ivmesini kırmak için şimdi harekete geçmeliyiz" diyen Obama, ABD'nin doktoru olacak. Başarılı olup olamayacağını ise kısa vadede bankacılık sektörü belirleyecek. 700 milyar dolarlık paketin ilk dilimi banka ve finans şirketlerinin kurtarılması için harcanmıştı. Kurtarılanların yeniden yardım talep etmesi pek mesafe alınmadığını ortaya koydu.
Haberin fotoğrafları