kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Merkez'in faiz kararı dövizi rötarlı çarptı, $ 1.65'i geçti

19.01.2009
Merkez Bankası'nın geçen hafta açıkladığı 2 puanlık faiz indiriminin etkisi döviz piyasasında dün görüldü. Dolar 1.65'i, euro ise 2.16'yı geçti. Faiz yükselirken, borsa 25 binde tutunmayı başardı..
Merkez Bankası'nın tarihi 200 baz puanlık faiz indirim kararı sonrası dövizde beklenen yükseliş dün gerçekleşti. Dolar bankalararası piyasada 1.65'i geçti. Türk Lirası'nın zayıflamasında diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kaybetmesi de etkili oldu. Dolar karşısında, Rus, Macar ve G.Afrika para birimleri yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti. Euro/TL kuru bankalararası piyasada 2.17'ye dayandı.

BONO FAİZİ YÜZDE 15'İ GEÇTİ
Borsa ve tahvil piyasası da gergin bir günü geride bıraktı. Güne yükselişle başlayan borsa, yurtdışı borsaların eksiye geçmesi ile birlikte değer kaybetti. İMKB 100 endeksi 24 bin 800 seviyesine kadar geriledikten sonra, kritik 25 bin seviyesinin üzerinde günü kapatmayı başardı. Endeks yüzde 2.24 düşerken, ortalama işlem hacmi 977 milyon TL olarak gerçekleşti. Faiz indirim kararı sonrası hızlı bir düşüş göstererek yüzde 14'lü seviyeleri gören tahvil faizi dün yükselişteydi. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 1.26 yükselerek yüzde 15.25 oldu. Bankacılar tahvil ve dövizin yükselişinde yabancı satışlarının özellikle etkili olduğunu belirtti.

PUTİN, RUBLEYİ KURTARAMIYOR
Kasım 2008'den bu yana 16 kez devalüasyon yapan Rusya'nın rezervleri 172 milyar dolar eridi. Alınanö nlemlere rağmen, ruble dolar karşısında son 11 yılın en düşük seviyesine gerilerken, küresel krizin başlaması ile birlikte yüzde 42 değer kaybetti. HSBC Gelişmekte Olan Ülkeler Direktörü Mehmet Emin Pazı, rublede değer kaybının bir süre daha devam edeceğini söyledi. Pazı, "Sepet bazında ruble yüzde 5-6 daha değer kaybeder. Bu süre içerisinde çeşitli iflaslarda yaşanabilir" dedi.
Haberin fotoğrafları