kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gazze zirvesi sona erdi

AJANSLAR
Giriş Saati : 18.01.2009 15:05
Güncelleme : 18.01.2009 22:52
Yeni Haber
Dünya liderlerini Mısır ve Fransa'nın eşbaşkanlığında Şarm El Şeyh'te bir araya getiren Gazze konulu zirve sona erdi.

Türkiye'den Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katıldığı zirvede liderler, Ortadoğu'da sağlanan ateşkesin güçlendirilmesi için görüş belirtirken, sıradaki adım olarak ise önümüzdeki günlerde yine Mısır öncülüğünde bir insani yardım zirvesi düzenlenme ve insani yardımın ulaştırılması için Gazze sınır kapılarının açmanın yolunun arama kararı aldı.

Hamas ve İsrail, bugün ateşkes ilan ettiklerini açıklamışlardı. Ancak sorunun çözümündeki en büyük engel olarak gözüken Gazze'ye yönelik silah kaçakçılığının önlenmesi yine çözülmeden kaldı.

Fransa, İngiltere, Almanya ve ABD, silah kaçakçılığının önlenmesi için yardıma hazır olduklarını açıklamışlardı. Ancak Mısır Devlet başkanı Hüsnü Mübarek, toprakların yabancı güç bulunmasına izin vermeyeceğini söylemişti.

Zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Nicolas Sarkozy de "Gazze'ye silah kaçakçılığının önlenmesi için İsrail ve Mısır'a teknik, askeri, donanma ve diplomasi alanlarda yardım taahhüdünde bulunduk" dedi. Bunun zor bir iş olduğunu kabul ettiklerini kaydeden Sarkozy, şimdi zamanın nihai Ortadoğu barışı için çabaları hızlandırma vakti olduğunu ve Filistin devletini kurma vakti olduğunu dile getirdi.

Sarkozy, "Bizim düşüncemize göre maceramızın başlangıcı bu. Devam etmeli ve olduğu iki devletin, güvenlik hakkı olan İsrail ile yan yana yaşayan bir Filistin devletinin oluşturulmasına dayalı bir anlaşma sağlamak için çabalarımızı hızlandırmalıyız." dedi.

Zirveye Fransa'dan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya'dan Başbakan Angela Merkel, İspanya;'dan Başbakan Jose Luis Zapatero, Ürdün'den Kral Abdullah, İtalya'dan da Başbakan Silvio Berlusconi, İngiltere'den Başbakan Gordon Brown, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Filistin Otoritesi Başkanı Mahmud Abbas ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa katıldı.

"EĞER KALICI BİR BARIŞ SAĞLANAMAZSA HER 2 SENEDE BİR BU ACILAR TEKRARLANIR"


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail ile Filistin arasında kalıcı bir ateşkes sağlanması gerektiğini, aksi taktirde olayların her 2 senede bir tekrarlanacağını söyledi.

Mısır'ın Şarm El Şeyh kentindeki Maritim plazada bugün gerçekleştirilen çok uluslu Gazze zirvesine katılan Abdullah Gül, zirve sonrası basına yaptığı açıklamada, ateşkesin sağlanmasının önemine değinerek, "Ateşkesin her iki tarafta da ilan edilmesi ve bunu her iki tarafın da kabul etmesi önemlidir. Bu noktaya gelmekte Mısır'ın, sayın Hüsnü Mübarek'in çok büyük katkıları vardır" dedi. Türkiye'nin de katkıları olduğuna dikkat çeken Gül, "Bizim de Kahire, Şam ve Tel Aviv arasında diplomasi yaparak ateşkese katkılarımız olmuştur. Bu ateşkesin devamlı olabilmesi için İsrail askerlerinin en kısa sürede ablukayı kaldırması gerekmektedir. Bütün bunlar kısa vadelidir. Filistinlilerin mutlaka uzlaşması gerekir. Sayın başkan Abbas'ın öncülüğünde bu işin olacağına inanıyoruz. Türkiye olarak, bütün Avrupa ülkeleri olarak herkesin bunu güçlü bir şekilde destekleyeceğinden eminiz. Eğer kalıcı bir barış sağlanamazsa her 2 senede bir bu acılar tekrarlanır. Onun için ateşkesin kalıcı olması şarttır. Bunun için de Filistin ve İsrail'in yan yana yaşayabileceği bir ortamın muhakkak sağlanması gerekir. Bu geriye bırakılacak, göz ardı edilecek bir problem değildir. Dünyadaki birçok problemin altında bu konu vardır. Hep beraber bu konuya öncelik vererek çalışmalıyız. Bu ateşkese katkısı olan herkese tekrar teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

MÜBAREK, MISIR PLANINA DESTEK İSTEDİ

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Gazze Şeridi'nde şiddetin sona erdirilmesi için hazırladıkları plana "uluslararası destek" istedi.
Mübarek, sayfiye kenti Şarm El Şeyh'te düzenlenen liderler zirvesinin kapanış konuşmasında, "Mısır'ın çabalarına uluslararası destek verilmesini bekliyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Mübarek, "Önce ateşkesin sağlamlaştırılması, sonra da İsrail askerinin Gazze'den çekilerek ablukanın kaldırılması ve geçiş noktalarının açılması için Mısır planının desteklenmesini arzu ediyorum" ifadesini kullandı.

Şarm El Şeyh zirvesine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan da katıldı.