kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Adalet Bakanlığı: İbrahim Şahin'in raporu yüzde 95 tutarlı

Giriş Saati : 16.01.2009 14:14
Güncelleme : 16.01.2009 22:21
Yeni Haber
Adalet Bakanlığı, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in raporunun yüzde 95 oranında tutarlı olduğunu bildirdi.

Adalet Bakanlığı, İbrahim Şahin hakkında Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu tarafından verilen rapor ile başkan ve üyeler ile diğer bazı kararlar hakkında çeşitli iddiaların basın yayın organlarında yer alması üzerine bir açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında, Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu'nun Şahin hakkında verdiği 27 Haziran 2003 tarihli karar örneğine de yer verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Adli Tıp Kurumu raporlarını yüzde 95 oranında tutarlı bulduğunu hatırlatan bakanlık, Susurluk davası kapsamında verilen 6 yıllık hapis cezasının Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin 15 Ocak 2002 tarihli kararıyla kesinleşmesinin ardından Şahin'in sürekli hastalığı sebebiyle cezasının affedilmesi için Cumhurbaşkanlığı makamına başvurduğunu hatırlattı.

Pendik Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Şahin'in af için gerekli şartları taşıyıp taşımadığı konusunda inceleme başlattığını ifade eden bakanlık, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bu kapsamda çeşitli sağlık kuruluşlarınca verilen 9 ayrı raporun yer aldığı dosya Adli Tıp Kurumuna gönderilerek yeni bir inceleme yapılması talep edildi. Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu'nun yaptığı muayene sonucunda, 27 Haziran 2003 tarihinde Şahin'in 'post kontüzyonel sendrom sonucu oluşmuş demans' arızasının Anayasa'nın 140/2-b maddesinde belirtilen sürekli hastalık kapsamında olduğunun anlaşılması ile Şahin Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından 14 Temmuz 2003 tarihinde affedildi."

3. İhtisas Kurulu Başkanı Uzman Doktor Nur Birgen'in 7 Aralık 1984 tarihinde asistan olarak Adli Tıp Kurumu'nda göreve başladığı ifade edilen açıklamada, uzmanlık ve Adli Tıp Şube Müdürlüğü görevlerinin ardından 29 Temmuz 1997 tarihli müşterek kararname ile 3. İhtisas Kurulu Başkanlığı'na atandığı belirtildi. Birgen hakkındaki kararnamenin 13 Kasım 2007 tarihinde yenilenerek görev süresinin uzatıldığı anlatılan açıklamada, Dr. Birgen hakkında 1995 yılında Adli Tıp Şube Müdürü olarak çalıştığı sırada gözaltına alınan 7 kişiye 'işkenceye maruz kaldıkları halde haklarında sağlam raporu düzenlediği' iddiası ile İstanbul Tabip Odası Onur Kurulunca 6 ay meslekten men cezası verildiği, kararın Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu tarafından onandığı fakat bu kararın Ankara 5. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği, Danıştay 8. Dairesi'nin de iptal kararını onadığı vurgulandı.

Kurulla ilgili bir diğer iddianın ise ölüm orucuna başlayan hükümlülerle ilgili çelişkili raporlar verdiği yönünde olduğunun dile getirildiği açıklamada, "Bu iddialar üzerine de Dr. Birgen ve kurul üyeleri hakkında ayrı ayrı 3 kere 1'er ay geçici olarak meslekten men cezası verildi. Verilen cezalar mahkemece iptal edildi. Danıştay tarafından da iptal kararları onandı. Haberlerde, AİHM'in Adli Tıp Kurumu raporlarını yetersiz bulduğuna ilişkin değerlendirmeler de bulunuyor. AİHM, Adli Tıp Kurumu raporlarını yüzde 95 oranında tutarlı bulmaktadır. Adli Tıp İhtisas Kurulları, kurul başkanının başkanlığında işin niteliğine göre en az dört üye ile toplanır ve oy çokluğu ile karar alır. Adli Tıp Kurumu kendisine gösterilen vakalara ilişkin bilimsel ve teknik görüşlerini her türlü etkiden uzak, hiçbir baskı altında kalmadan bildirmekle yükümlüdür." ifadeleri kullanıldı.

(CİHAN)