kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İstanbul Emniyeti ve MİT de soruşturulmalı

SABAH
15.01.2009
Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, İstihbarat Daire Başkanı Akyürek'e inceleme yolunun açılmasını değerlendirdi: MİT ve İstanbul Emniyeti'yle ilgili de soruşturma başlatılmalı..
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun Hrant Dink cinayetiyle ilgili raporuna olur vermesinin ardından İçişleri Bakanlığı'nın, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ile İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer hakkında, "görevi ihmal" iddiasıyla soruşturma başlatmasının yolu açıldı. Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin gelişmeyi değerlendirirken, MİT ve İstanbul Emniyeti'ne de soruşturma açılması gerektiğini söyledi. Başbakan'ın onayı ve Akyürek ile Yılmazer'e yönelik soruşturmanın önünün açılmasını SABAH'a değerlendiren Çetin şöyle konuştu:

RAKEL DİNK'E CEVAP
"Başbakan'ın Teftiş Kurulu'nun Dink cinayetiyle ilgili raporuna olur vermesi olması gereken bir şeydi. Artık yeniden soruşturma açılmasını bekliyoruz. Henüz açılmış değil. En azından açıldıysa da henüz bana ulaşmadı. Şu an raporu inceliyoruz. Değerlendirme aşamasındayız. Gerekli girişimlerimizi yapacağız. Henüz taleplerimizin tam olarak karşılandığını söyleyemeyiz. Bizim taleplerimiz var. MİT ve İstanbul Emniyeti'yle ilgili de soruşturma açılması lazım. İhmali olan kişiler görevden alınmalıdır. Göreve devam ettikleri sürece sonuç alınamaz." Başbakan Erdoğan, Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından eşi Rakel Dink'in, "bazı delillerin karartıldığı ve soruşturmanın sağlıklı yürütülmediği" iddialarını içeren mektubu üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu'nu görevlendirmişti. Kurul hazırladığı raporu, Ekim 2008'de tamamlayarak Erdoğan'ın onayına sundu. Erdoğan, Dink cinayetinde ihmallerinin olduğu gerekçesiyle İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek ile o dönemde "sağ terör ve azınlıklar" ile ilgili İstihbarat Dairesi Başkanlığı C Şube Müdürü olan Ali Fuat Yılmazer hakkında soruşturma başlatılmasına ilişkin Teftiş Kurulu raporuna onay verdi. Rapor, İçişleri Bakanlığı ile yargıya intikal ettirildi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın imzasının ardından Emniyet görevlileri hakkında soruşturma için müfettişler görevlendirilecek. Teftiş Kurulu raporunda, Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz başta olmak üzere toplam 6 jandarma görevlisi hakkında soruşturma izni verildiği ve konunun yargıya intikal ettirildiği belirtildi. Başbakan'a mektup yazarak, soruşturmanın sağlıklı yürütülmediğine ilişkin kaygılarını ileten Rakel Dink'e de Başbakanlık tarafından bir cevap mektubu yazıldı. Dink'e, soruşturmanın tamamlandığı ve hazırlanan raporun İçişleri Bakanlığı ile yargıya gönderildiği bilgisi verildi.