kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Erdoğan AK Parti adaylarını açıkladı

AJANSLAR
Giriş Saati : 16.01.2009 15:23
Güncelleme : 16.01.2009 16:16
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Erdoğan AK Parti adaylarını açıkladı
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen aday tanıtım toplantısında, partisinin 29 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere katılacak 2 büyükşehir ile bazı il belediye başkan adaylarının isimlerini açıkladı.Buna göre Ak Parti'nin bazı belediye başkan adayları şunlar:

*Adana B. B.: Mehmet Ali Bilici
*Amasya: Cafer Özdemir
*Bingöl: Serdar Atalay
*Bitlis: Fehmi Alaydın
*Çankırı: İrfan Dinç
*Erzincan: Yüksel Çakır
*Isparta: Hasan Bolaman
*Karaman: Kamil Uğurlu
*Kars: Nevzat Bozkuş
*Kastamonu: Mustafa Gökhan Gülşen
*Kırşehir: Yaşar Bahçeci
*Malatya: Ahmet Çakır
*Osmaniye: Suat Önal
*Şanlıurfa: Mehmet Oymak
*Trabzon: Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu
*Yalova: Barbaros Bilici
*Zonguldak: Secaattin Gonca
*Hakkari: Şükrü Çallı




"PARTİMİZİN PUSULASI MİLLETİN PUSULASI"

Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde aday tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, 14 Ağustos 2001'de AK Parti'yi kurarak başladıkları yolculuğu, ''insana hizmet'' anlayışı ile aynı azim ve kararlılıkla sürdürdüklerini söyledi. Çok kısa sürede milletin sevgisine mazhar olduklarını ve 15 ay gibi kısa bir sürede iktidara geldiklerini ifade eden Erdoğan, ''Partimizin, hükümetimizin pusulası, milletin pusulasından asla farklı bir yönü göstermedi. Bizim hizmet kervanımız, milletimizin izlediği yoldan asla çıkmadı. Halkımızın itibar ettiğine biz de itibar ettik. Halkımızın yöneldiğine biz de yöneldik. Halkımızın yüz çevirdiğine biz de yüz çevirdik'' diye konuştu.

GAZZE TEPKİLERİ

İsrail'in Gazze'de başlattığı operasyonun bugün 3. haftaya girdiğini hatırlatan Erdoğan, dün itibarıyla hayatını kaybedenlerin sayısının bini, yaralıların sayısının da 4 bini aştığına dikkati çekti.

10 kişilik Gazzeli yaralı grubunu ve refakatçilerini hava ambulansıyla Türkiye'ye getirdiklerini anımsatan Erdoğan, daha fazlasını istemelerine rağmen alamadıklarını belirtti. Yaralıları geçen salı günü hastanede ziyaret ettiğini ifade eden Erdoğan, gördüğü manzarayı ifade etmekte, hissettiklerini dile getirmekte zorlandığını dile getirdi.

Erdoğan, şöyle devam etti:
''Orada şüphesiz 10 yaralı içerisinde vücudu tamamen felç haline gelen var, ayakları kopan var. O fosforlu bombalar altında yanan Filistinli kardeşlerimiz var. Hele gele genç bir kızımız var ki 1 aylık yavrusunu kaybetti. Aileden 9 kişi şu ana kadar şehit olmuş durumda fakat bu hale rağmen annenin şu ifadeleri çok önemliydi, anne şunu söylüyordu: 'Hiçbir yerden gıda yardımı gelmese de hiçbir şey gelmese de ağaç yapraklarıyla beslenir ve sonun kadar, şahadete kadar bu mücadelemizi sürdürürüz' diyordu.''

İsrail'in, askeri tesisleri ve silahlı grupların karargahlarını vurmadığını belirten Erdoğan, ''Hamas'ta böyle şey ne gezer, nerede olacak böyle bir şey. İsrail, sivil yerleşim yerlerini, hastaneleri, camileri, okulları vuruyor. Filistin Kızılayının hastanesi vuruldu, BM Mülteciler Sığınma Binası vuruldu, medya mensuplarının bulunduğu bina vuruldu. Bu saldırılalar neyle izah edilebilir, bu vahşet hangi gerekçeyle meşrulaştırılabilir? Gencecik insanların, yaşlıların, kadınların, hele hele çocukların o bombalara maruz kalmasının, bedenlerinin yanıp tutuşmasını kim neyle açıklayabilir'' dedi.
Çağdaş dünyanın uzun zamandır genel kurallara, değerlere ve geleneklere tabi olduğunu vurgulayan Erdoğan, savaşın, operasyon yapmanın da bir hukuku olduğunu ifade etti. Her semavi dinin insan hayatını kutsal saydığına, insan hayatına kastetmeyi en büyük günah saydığına işaret eden Erdoğan, Tevrat, İncil ve Kur'an-ı Kerim'de de bunun böyle olduğunu belirtti.

Tevrat'taki 10 emirden altıncısının ''Öldürmeyeceksin'' dediğini anımsatan Erdoğan, bu sözü İngilizce ve İbranice olarak tekrarladı.

Tüm insan hakları belgelerinin tartışmasız yaşam hakkına önem verdiğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bu apaçık hükümlere, kurallara rağmen bu masum çocukları katletmeyi hangi dine, hangi hukuka, hangi insanlığa ve hangi vicdana sığdırabiliyoruz. İsrail'in pervasızlık bir tarafa, dünya kamuoyunun tepkisizliği insanı daha fazla üzüyor. Gözümüzün önünde insanlık değerleri ölüyor, tükeniyor. Bu dram bütün dünyanın gözleri önünde yaşanıyor. Bütün bir insanlık televizyonlarının karşısında her gün, her saat canlı yayında bu trajediyi izliyor. Televizyonların çok ciddi bir kısmı da ayrıca görüntü yayımlamıyor, onları da dünya tam manasıyla görmüyor. Çünkü İsrail'in kontrolü altına olan bir dünya medyası var, onu da özellikle vurgulamak lazım. Zaten bunlar objektif olarak yayınlarını yapsalar o zaman olay çok daha farklı bir boyuta ulaşır ama hiç kimsenin sesi çıkmıyor, hiç kimse bu insafsızlığa dur demiyor.

BM Güvenlik Konseyi son bir karar aldı. Bu karar bağlayıcı olmasına rağmen bakıyorsunuz BM hala bu noktada seyrediyor. AB maalesef seyrediyor. 18-19'unda Brüksel'de olacağım tabi bunları konuşacağız. İslam dünyası bölük pörçük, bir bütünlük yok. BM Genel Sekreteri İsrail'deyken Gazze'deki BM binası vuruluyor. Bu açıkça dünyaya meydan okuma, dünya ile dalga geçmektir. İsrail'e buradan bir kez daha seslenmek istiyorum: Daha fazla can kaybı olmadan, daha fazla ocak sönmeden, daha fazla masumlar, çocuklar ölmeden bu savaşı durdurun. Buradan tüm dünyaya seslenmek istiyorum: Bu vahşete göz yummayın, bu katliama seyirci kalmayın, çünkü susan, sessiz kalan, tepkisiz kalan bu ayıba, bu yanlışa ortak olur. Türkiye olarak şu andaki önceliğimiz, derhal ateşkesin tesis edilmesidir."

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararının hala uygulanamamış olmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, ''Ama İsrail buna alıştı. İsrail bu güne kadar 100'e yakın belki de 100'ü aşkın BM Güvenlik Konseyi kararını uygulamamış bir ülkedir. Ben BM'ye sesleniyorum, BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarını bu denli hiçe sayan, yok kabul eden, uygulamayan bir ülke, BM kapısından içeri nasıl giriyor?'' dedi.

Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde aday tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden ve özel temsilciden oluşan heyetin bölgeye gönderildiğini anımsatarak, Kahire, Şam ve Tel Aviv'de yapılan görüşmelerde, ateşkesin sağlanmasına yönelik bir çözüm önerisinin ortaya çıktığını ifade etti.

Günün, herkesin olup bitenler karşısında ortak bir tavır sergileme günü olduğunu vurgulayan Erdoğan, bölge ülkelerinin aralarındaki görüş ayrılıklarını bir tarafa bırakarak Gazze'deki trajediye çözüm bulunması için gayret göstermelerinin ve enerjilerini bu yönde kullanmalarının en büyük beklentileri olduğunu dile getirdi. Bölge ülkeleri arasındaki ayrışmaların Filistinlilerin çektikleri acıları daha da artırdığını belirten Erdoğan, bölgedeki tüm ülkeleri ve halkları barış için birlikte çalışmaya davet etti.

14 Arap ülkesinin Doha'da biraraya geldiğini anımsatan Erdoğan, programından dolayı toplantıya katılamadığını, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in bir heyet ile birlikte toplantıya katılacağını söyledi.

''Arap Ligi''nin diğer ülkelerinin bu işte duyarsız kaldığını ifade eden Erdoğan, İslam ülkeleri parlamentoları arası toplantıda, İslam dünyasının tepkisinin ortaya konulduğunu kaydetti. Uluslararası camianın ateşkesin bir an önce tesis edilmesi için elinden gelen gayreti esirgememesi ve insanlık dramına son verilmesine yardımcı olması gerektiğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Dün akşam Medeniyetler İttifakı'nda beraber çalıştığımız İspanya Başbakanı Zapatero aradı. 'Bu konuda hep birlikte bir şeyler yapmamız gerekiyor. Şu anda bana ne düşüyorsa ben de bunu yapacağım, gerekli çalışmaları yürütüyorum, yürüteceğim. Yoğun bir irtibat halinde olalım. Bu diplomatik irtibatımızı farklı ülkelere de yansıtalım' dediler. BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararının özellikle hala uygulanamamış olması kabul edilemez. Ama İsrail buna alıştı. İsrail bu güne kadar 100'e yakın belki de 100'ü aşkın BM Güvenlik Konseyi kararını uygulamamış bir ülkedir. Ben BM'ye sesleniyorum, BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarını bu denli hiçe sayan, yok kabul eden, uygulamayan bir ülke, BM kapısından içeri nasıl giriyor? Bu soruyu ben kendime soruyorum. Bir taraftan (BM Güvenlik Konseyi kararları bağlayıcıdır), diyeceksiniz, bir yandan bu kararlara uymayan bir ülke çıkacak.''

''İNSANİ VE VİCDANİ DUYARLILIKLA HAREKET EDİYORUZ''

Ateşkes tesis edildikten sonra Gazze'nin yaralarının sarılabilmesi için uluslararası camianın el birliği ile çalışması gerektiğini söyleyen Erdoğan, bu akşam BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun'a gelinen noktadaki görüşlerini ve önerilerini ileteceklerini dile getirdi.

Türkiye'nin Gazze'deki kan ve göz yaşının durdurulması, bölgede huzur, istikrar ve barışın sağlanması için elinden gelen her türlü gayreti göstermeye kararlılıkla devam edeceğini bildiren Erdoğan, bunu yaparken hiç bir çıkar veya siyasi mülahaza göstermediklerini, sadece insani ve vicdani duyarlılıkla hareket ettiklerini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, tüm ülkelerin bu şekilde hareket etmelerini beklediklerini ifade ederek, antisemitizmin insanlık suçu olduğunu vurguladı. Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bunu söylerken dünyayı da islamifobia konusunda duyarlılığa davet ettik. İslamifobiayı da büyük bir tehlike olarak hep vurguladım. Bu topraklar, tarihin hiçbir döneminde bu insanlık suçuna iştirak etmemiş, göz yummamış, müsamaha göstermemiştir. Tam tersine Yahudiler soykırımla karşı karşıya olduklarında, kovulduklarında onlara kucak açan aziz ecdadımız olmuştur. Biz sevgi medeniyetinin, hoşgörü medeniyetinin mensuplarıyız. Vatandaşlarımız arasında asla etnik ayrımcılığı, dinsel ayrımcılığı, mezhep ayrımcılığını kabul edemeyiz, bunu yapanlara da müsamaha gösteremeyiz. Dini, dili, ırkı, mezhebi her ne olursa olsun bu ülkenin, bu bayrağın altında toplanmış herkes bizim birinci sınıf vatandaşımızdır. Hepimiz aynı havayı soluyoruz, aynı topraktan gıdamızı çıkarıyoruz, aynı gökkubbe altında yaşıyoruz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı üst kimliğinde bir ve beraber olarak kader ortaklığı yapıyoruz. Bu toprakların, bu medeniyetin hoşgörü ikliminden hepimiz eşit derecede nasipleniyoruz. Onun içindir ki ülkemdeki Musevi vatandaşlarım da insanlığa kasteden her türlü olay karşısında onurlu bir duruş sergiliyorlar.

Bakınız, Türkiye Yahudileri Hahambaşı İzak Haleva bir açıklama yaparak İsrail'in saldırılarından duyduğu derin üzüntüyü ifade etti. Dün de Musevi cemaati bir açıklama yaparak sürmekte olan operasyonlardan derin üzüntü duyduklarını bir kez daha ifade ettiler. Türkiye'nin barış çabalarına verdikleri önemi vurgulayarak bir an önce ateşkesin sağlanması ve yaşanan üzüntülerin son bulması yönünde çağrı yaptılar. Fener Rum Patriği Sayın Bartholomeos, yaptığı ayinlerinde Türkiye'nin, barış çabalarımızın başarıya ulaşması için dua etti.

EYLEMDEKİ DÖVİZE TEPKİ

Türkiye'de tüm azınlıkların Ermenilerin, Musevilerin, Rumların, Hristiyanların güvenliğinin, huzur ve emniyetinin güvencesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümetidir. Ülkemizde yaşayan bu tür vatandaşlarımıza özellikle duygusal davranmak suretiyle akla hayale gelmez, olmaz şeyler yapmak doğru değildir. Özellikle bir ilimizde yapılan ''Buraya şunlar, şunlar, şunlar giremez, köpekler girer'' ifadesi çok yanlış bir ifadedir. Böyle bir ifadeyi kullanmak asla duyarlı olan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı hassasiyetini yakalayan, Türk milletinin tarihten gelen o hoşgörü anlayışını anlayan, bilen insanların yapacağı bir iş değildir. Kusura bakmasınlar. Ama eminim ki bizler, bu hassasiyeti gösteren vatandaşlarımla her şeyi akıl, bilgi, tecrübe, bütün bunların hassasiyeti içinde kendi medeniyet değerlerimizle yaklaşmak suretiyle tartacak, biçecek ve insana öyle yaklaşacağız. Çünkü bizler insanı, yaradılanı yaradandan ötürü seven bir anlayışla değerlendiren medeniyetin mensuplarıyız. 70 milyon insanımız iyi bilmelidir ki her bir vatandaşımızın hak ve hukuku bizim güvencemiz altındadır. Ülkemde hiç kimsenin kendisini baskı altında hissetmesini kaygı ve endişe taşımasını kabul edemem, kabul edemeyiz.''

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Biz birilerine imkan ve fırsat sağlamak için yola çıkmadık. Biz yola hizmet üretmek, eser üretmek, milletin derdine derman üretmek, meselelerine çözüm üretmek için yola çıktık'' dedi.

Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen aday tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, belediye başkanlığı adaylığı için birçok müracaat yapıldığını, adayları teşkilatın temayülü, milletvekillerinin kanaatleri ve kamuoyu araştırması sonuçları doğrultusunda genel merkezin nihai kararıyla belirlediklerini söyledi.

Adaylar konusunda ''yüzde yüz isabet etmemiş olabiliriz veyahut da temayüller, milletvekili arkadaşlarımızın verdiği isimlerden herhangi birine isabet etmemiş olabilir'' diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Burada farklı bir karar ortaya çıkabilir. Söylenmesi gereken şudur: 'Demek ki bütün elemelerden, değerlendirmelerden sonra benim genel merkezim böyle bir kararı verdiyse ben buna saygı duyarım, bütün gücümle çalışmalara katılırım. Önemli olan şahsımın aday olması değil, partimin iktidar olması ve ülkeye hizmetidir.'

Bizler bu noktada özellikle belediye başkanlığı yapmış olan arkadaşlarımızdan, bu dönemde aday olamayanların, bu yarışta tecrübelerine, birikimlerine son derece önem veriyoruz. Siyaset sadece belediye başkanlığında mı yapılacak? Sadece milletvekili olduğu zaman mı yapılacak? Siyaset, il genel meclisi, belediye meclisi üyesi olduğu zaman mı yapılacak? Siyaset, parti teşkilatlarında yapılamıyor mu? Niye bunu yok farz ediyoruz? Yoksa parti teşkilatında yapılanı hamallık, öbür tarafı da 'Ah tamam yeri buldum, bu makam beni rahatlattı' böyle mi yaklaşacağız? Biz bu arkadaşları seçim sırasında değil, sonrasında da yanımızda görmek istiyoruz. Biz birilerine imkan ve fırsat sağlamak için yola çıkmadık. Biz yola hizmet üretmek, eser üretmek, milletin derdine derman üretmek, meselelerine çözüm üretmek için yola çıktık.''

Başbakan Erdoğan, AK Partili mevcut belediye başkanları arasından yeni dönemde aday olmak istemeyenlerin de çıktığına işaret ederek, bu başkanları tebrik etti. Millete hizmette küskünlük ve kırgınlık olamayacağını vurgulayan Erdoğan, ''Bunu kabul etmiyoruz'' dedi.
Seçilecek belediye başkanlarından, 5 yıl boyunca her kesimle tam bir uyum, tam bir hoşgörü ve diyalog içinde çalışmasını isteyen Erdoğan, şunları kaydetti:

''Teşkilatım içinde de küskünlük, dargınlık asla istemiyorum. Türkiye ne kaybettiyse siyasetteki gerilimden, tartışmalardan, kavgalardan kaybetti. Yerel ölçekte de bizim gerilimle, kavgayla geçirilecek tek bir saniyemiz bile yoktur. Birbirine karşı müsamaha gösteremeyenler, millete de müsamaha gösteremezler. Hizmet sürecinde de geriye düşerler. Elele, gönül gönüle, bir olarak, 6 yılda bu ülkeye eşsiz hizmetler kazandırdık. Aynı birlik ruhuyla yolumuza devam edecek, Türkiye'yi hep birlikte çok daha iyi noktalara taşıyacağız.''

AK PARTİ'NİN ADANA BELEDİYE BAŞKAN ADAYI

Başbakan Erdoğan, Adana'nın, Akdeniz'in ve Türkiye'nin önemli şehirlerinden biri olduğuna işaret ederek, bu ili her açıdan kalkındırmak, potansiyellerini harekete geçirmek için son 6 yılda eğitim, sağlık, ulaşım ve turizm konusunda yaptıkları yatırımlar hakkında bilgiler verdi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın, geçen yerel seçimler öncesinde ''son bir kez daha'' belediye başkanlığı yapmak istediğini ve bunun uygun bulunduğunu belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kendileriyle son bir dönemi tamamladık ki bu defa yeni bir aday adaylığı süreci için konuşmalar başladı. Kendisini davet edip, konuştum. Dedim, 'Bak şöyle konuştun.' Ama 'Ben hatırlamıyorum' dedi. Dedim ki 'Biz sizinle ne konuştuysak o noktadayız. Artık sizinle yola devam edemeyeceğiz. Çünkü ben sizinle bunu konuştuğumu çok iyi hatırlıyorum.' İşte maalesef, ömrü neredeyse belediye başkanlığıyla geçecek. Hala burayı bırakmamak... Bu nasıl bir hırs, olacak iş değil.''

Yola ''yeni, dinamik, siyasi tecrübeye sahip, yeni bir vizyonla, yeni projelerle hizmet üretmeye talip'' olan Mehmet Ali Bilici ile devam edeceklerini bildiren Başbakan Erdoğan, Bilici'yi Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın siyasete kazandırdığı anlattı. Bilici'nin, ilçe ve il başkanlıkları ile üç dönem milletvekilliği yaptığını ifade eden Erdoğan, ''Bilici, değerli bir arkadaşımızdır. Bu vesileyle Özal'ı rahmetle yaad ediyorum. İnanıyorum ki Adanalılar, Sayın Bilici'yi bağrına basacak ve 30 Mart sabahından itibaren Adana 'durmak yok, yola devam'' genel hedefimizi, 'durmak yok, hizmete devam' anlayışıyla yerel siyasette sürdürecektir'' diye konuştu.

Erdoğan, daha sonra kesinleşen bazı belediye başkan adaylarını açıkladı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığına Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu aday gösterilirken, Amasya'da Cafer Özdemir, Bingöl'de Serdar Atalay, Bitlis'te Fehmi Alaydın, Çankırı'da İrfan Dinç, Erzincan'da Yüksel Çakır, Isparta'da Hasan Balaman, Karaman'da Kamil Uğurlu, Kars'ta Nevzat Bozkuş, Kastamonu'da Mustafa Gökhan Gülşen, Kırşehir'de Yaşar Bahçeci, Malatya'da Ahmet Çakır, Osmaniye'de Suat Önal, Şanlıurfa'da Mehmet Oymak, Yalova'da Barboros Bilicioğlu, Zonguldak'da Secaattin Gonca, Hakkari'de Şükrü Çallı AK Parti belediye başkanı adayı olarak yerel seçimlere katılacak.Başbakan Erdoğan, adı açıklanan adaylar ve bu illerin il başkanları ile fotoğraf çektirdi.Öte yandan, adayları bugün belli olan illere bağlı ilçelerin adaylarının isimleri de Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi tarafından açıklandı.